Reklama

Reklama

Czyżby w płockiej Platformie Obywatelskiej powstawał nowy front?

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor: | Zdjęcie: Obraz z transmisji rady miasta

Czyżby w płockiej Platformie Obywatelskiej powstawał nowy front? - Zdjęcie główne

Tomasz Maliszewski | foto Obraz z transmisji rady miasta

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Podczas majowej sesji rady miasta wyraźnie dało się wyczuć tarcie już nie tylko między Arturem Jaroszewskim a resztą klubu, ale również między Tomaszem Maliszewskim a prezydentem Płocka Andrzejem Nowakowskim. A poszło o pieniądze na remont ul. Spółdzielczej.

Reklama

W płockim klubie Koalicji Obywatelskiej (Platforma Obywatelska i Nowoczesna) wyraźnie zaczyna zarysowywać się front przeciwny prezydentowi Andrzejowi Nowakowskiemu i koalicji rządzącej miastem PO-PSL. Za Arturem Jaroszewskim, który już niejednokrotnie pokazał, że potrafi sprzeciwić się partyjnym kolegom podąża wiceprzewodniczący rady miasta Tomasz Maliszewski.

Radny na kwietniowej sesji – wspólnie z przewodniczym Jaroszewskim – głosował za nową ordynacją wyborczą do rad mieszkańców osiedla, w której będzie obowiązywała zasada głosowania „1 głosujący na 1 kandydata”, a nie tak jak wcześniej „1 na 15”. Dodajmy, że tę zmianę ostro krytykują pozostali radni PO, a także PSL.

Podczas majowych obrad również Tomasz Maliszewski i Artur Jaroszewski w przeciwieństwie do reszty klubu KO nie poparli budowy osiedla „Kostrogaj mieszkaniowy” na poprodukcyjnych terenach na osiedlu Łukasiewicza.

Ale to nie tylko głosowania wskazują, że radny Maliszewski nie zawsze zgadza się z prezydentem. Podczas czwartkowych obrad doszło do ostrej wymiany zdań między wiceprzewodniczącym rady a włodarzem miasta. A zaczęło się od zmiany w budżecie miasta, dotyczącej zdjęcia 2,5 mln zł z remontu Spółdzielczej i Chopina.

 Otóż, miasto postanowiło zmienić technologię przy budowie kanalizacji deszczowej. Krótko mówiąc, w rejonie ul. Spółdzielczej zamiast zbiornika retencyjnego, w ziemi zostaną zakopane kanały o szerokiej średnicy. To rozwiązanie będzie tańsze o 2,5 mln zł. I te 2,5 mln zł miasto postanowiło przeznaczyć na remont ul. Kolejowej, na odcinku od ronda Lajourdie do skrzyżowania z ul. Zieloną. Przypomnijmy, że pozostała część tej ulicy na Radziwiu została już zmodernizowana. Dodajmy, że kilka dni temu, miasto otrzymało również 1,9 mln zł na remont ul. Kolejowej z rezerwy subwencji ogólnej, czyli z budżetu państwa.

Wątpliwości radnego Maliszewskiego wzbudził fakt, że autopoprawka z tą zmianą ukazała się dopiero w czwartek rano.

- Kiedy podjęto decyzję o zmianie tej technologii i zdjęciu z zadania 2,5 mln zł? Nie twierdzę, że remont ul. Kolejowej nie jest potrzebny, ale ja też mam pomysły na przeznaczenie 2,5 mln zł – mówił Maliszewski, który reprezentuje w radzie miasta okręg obejmujący m.in. rejon Spółdzielczej i Chopina.

Prezydent odpowiadał, że decyzję podjęto kilka tygodni temu.

– Gdy okazało się, że budowa zbiornika retencyjnego będzie bardzo droga, szukaliśmy innego rozwiązania. Udało się znaleźć tańszą technologię. Co miesiąc budżet miasta jest zmieniany. Jeśli radni mają pomysły, to szukamy środków na ich realizację. W tym przypadku ważne było, że na modernizację ul. Kolejowej pozyskaliśmy dofinansowanie krajowe. Dlatego uzupełniliśmy jeszcze środki na ten remont w wysokości 2,5 mln zł.

Tomasz Maliszewski nie był usatysfakcjonowany tą odpowiedzą.

– Ale dlaczego dowiadujemy się o tym dopiero dziś rano, skoro decyzja o zdjęciu 2,5 mln jak mówi prezydent zapadła kilka tygodni temu? – dopytywał radny.

Maliszewskiego poparł Jaroszewski. – Nie dziwcie się panowie prezydenci, że radny Maliszewski, który jest przewodniczącym komisji inwestycji rady miasta o to pyta. Taka zmiana powinna zostać omówiona na posiedzeniu tej komisji dwa dni temu. A wtedy o niej w ogóle nie wiedzieliśmy. Prośba na przyszłość, by o takich zmianach informować wcześniej.

Po tych uwagach skarbnik miasta Wojciech Ostrowski tłumaczył, że informacja o dofinansowaniu z budżetu państwa na przebudowę ul. Kolejowej przyszła w poniedziałek. I dopiero wtedy zapadła decyzja, by na ten remont dołożyć jeszcze te 2,5 mln zł.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy