Reklama

Reklama

Skład Kosmetyków - Linalool, Dimethicone, Sodium-benzoate, Cyclopentasiloxane

Opublikowano: pon, 29 mar 2021 06:43
Autor:

Skład Kosmetyków - Linalool, Dimethicone, Sodium-benzoate, Cyclopentasiloxane - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Rozmaitości Linalool, dimethicone, sodium-benzoate i cyclopentasiloxane to jedne z częściej spotykanych składników w kosmetykach. Sprawdź czy wiesz, czego używasz do pielęgnacji swojego ciała.

Reklama

 

Aktualnie kosmetyki są bardzo pospolite, każdy ich używa codziennie dlatego warto wiedzieć, co jest w ich składzie i na co zwrócić uwagę przy ich wyborze. Wybór jest o tyle utrudniony, że ilość kosmetyków jest bardzo duża i część z nich ma lepszy, a część gorszy skład.

Linalool

Linalool (https://estetico.pl/linalool) jest to substancja z grupy nienasyconych alkoholi alifatycznych (terpenów). Występuje w dwóch postaciach - każda z innym zapachem. Linalool sam w sobie ma aromat podobny do konwalii. Ten składnik znajduje się w takich produktach jak olejki eteryczne, takich jak cytrynowy, lawendowy, pomarańczowy, jaśminowy, grejpfrutowy, kolendrowy, bergamotowy. Naturalnie jest w roślinach i przyprawach. Jest to ciecz rozpuszczalna w tłuszczu i nierozpuszczalna w wodzie.

Ten składnik pełni funkcję zapachową, maskuje niekorzystne aromaty pozostałych składników kosmetyku. Niweluje również nieprzyjemne zapachy jak, np. pot. Działa antybakteryjnie, owadobójczo, antyseptycznie

Linalool jest stosowany w kosmetykach bardzo często w połączeniu z innymi składnikami nadaje oryginalne aromat produktowi. Używany jest m.in. w perfumach, dezodorantach, wodach toaletowych, kremach, balsamach, mydłach, produktach do pielęgnacji włosów, płynach do kąpieli, żelach pod prysznic, maseczkach.

Dimethicone

Dimethicone (https://estetico.pl/dimethicone) jest modyfikatorem konsystencji kosmetyku, zmniejsza jego lepkość, daje efekt wygładzający. Jest to lekki silikon na bazie krzemionki, należy do grupy silikonów przyjaznych, które w łatwy sposób się zmywają. Dzięki swojemu działaniu ułatwia rozprowadzanie. Nie pozostawia tłustej powierzchni na skórze. Dzięki filmowi który tworzy ogranicza wysychanie skóry. Często stosowany w produktach do włosów poprawia możliwość rozczesania na mokro i na sucho. Wygładza i zapobiega plątaniu i elektryzowaniu włosów.

Składnik Dimethicone pełni funkcję stabilizatora piany, jest regulatorem lepkości produktu, tworzy film z kosmetyku, wygładza i chroni pielęgnowaną część ciała. Produkt jest także stosowany w kosmetykach leczniczych, w szczególności na wszawicę z uwagi na swoją funkcję odcinania dostępu pasożytów do tlenu.

Sodium-benzoate

Sodium-benzoate (https://estetico.pl/sodium-benzoate)inaczej benzoesan sodu lub sól sodowa kwasu benzoesowego. Związek pochodzenia naturalnego lub syntetycznego, dobrze rozpuszczalny w wodzie. Przy kwasie sorbowym lub jego solach benzoesan sodu wykazuje większą aktywność. Maksymalne stężenie w kosmetykach to 1,7% dla produktów higieny intymnej, 2,5% dla produktów spłukiwanych, 0,5% dla produktów niespłukiwanych.

Benzoesan sodu chroni przed rozwojami pleśni, drobnoustrojów, drożdży, bakterii octowych i masłowych. Składnik ten pełni funkcję antymikrobową, konserwującą, uniemożliwia przetrwanie i rozwój mikroorganizmów w kosmetykach. Chroni trwale produkt przed wprowadzeniem zarazków, np. używając krem palcem.

Cyclopentasiloxane

Składnik ma wpływ na aplikację kosmetyków, zmniejsza lepkość kosmetyku, ułatwia rozprowadzanie. Pełni funkcję rozpuszczalnika. Cyclopentasiloxane (https://estetico.pl/cyclopentasiloxane) to silikon stanowiący bazę dla kosmetyków (do ciała, twarzy, włosów). Jego działanie nie zatyka porów skórnych, nie wywoła zaskórników, nie obciąża pielęgnowanych włosów i skóry. Tworzy warstwę zapobiegającą wysuszaniu skóry. Wygładza i zmiękcza. Składnik zapobiega elektryzowaniu włosów i ich nie obciąża. Jest bezpieczny do stosowana w wysokich stężeniach nawet do 90%. Jest składnikiem syntetycznym, bezpiecznym dla kobiet w ciąży. Po okresie kilkugodzinnym odparowuje z pielęgnowanej powierzchni. Jest to produkt silikonowy o niskiej lepkości.

W kosmetykach pełni funkcję konsystencjotwórczą, pomocniczą, wygładzającą, zmiękczającą, filmotwórczą. Najczęściej stanowi bazę dla środków stosowanych do twarzy, takich jak balsamy, podkłady, kremy, bazy silikonowe pod makijaż. Silikon ten daje odczucie jedwabistości i miękkości skóry po zastosowaniu.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.