Witamina D – właściwości i działanie
Witamina D to związek chemiczny, który występuje w roślinach, grzybach oraz produktach odzwierzęcych. Organizm może ją wytwarzać przy pomocy syntezy skórnej, która zachodzi wyłącznie z udziałem promieniowania UV. Witamina D jest niezwykle ważna dla prawidłowego działania układu odpornościowego. Dobroczynna substancja reguluje wiele funkcji organizmu, w tym m.in.:
- utrzymuje odpowiedni poziom cholesterolu,
- bierze udział w procesie podziału komórek,
- wzmacnia zęby i kości,
- łagodzi stany zapalne,
- wyrównuje poziom glukozy we krwi.
Co się dzieje, gdy w organizmie brakuje witaminy D?
Wiele osób jest przekonanych, że zdrowa i zróżnicowana dieta wystarczy, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Niestety, w pożywieniu obecne są niewielkie dawki tego związku – jego głównym źródłem jest synteza skórna. W Polsce trudno o dostateczną ekspozycję na słońce, dlatego niedobór witaminy D jest powszechnym problemem. Zbyt niski poziom tej dobroczynnej substancji może powodować na przykład:
- nadciśnienie tętnicze,
- spadek odporności i częste infekcje,
- problemy z zębami oraz układem kostnym,
- spadek nastroju, nerwowość oraz depresję,
- bezsenność,
- zaburzenia wzroku.
Niedobór witaminy D – problem, który może dotyczyć także Ciebie!
Typowe objawy niedoboru dotyczą także Ciebie, jednak nie masz pewności, czy Twojemu organizmowi brakuje witaminy D? Zbadaj się i sprawdź poziom stężenia tej substancji – optymalna wartość wynosi 30-50 ng/ml, jednak w okresie jesienno-zimowym nawet 90% mieszkańców Polski może zmagać się ze zbyt nikim poziomem witaminy D. Mała ilość słonecznych dni sprawia, że wielu Europejczyków musi uzupełniać niedobory przy pomocy sprawdzonych suplementów diety.
Jak uzupełnić poziom witaminy D w organizmie?
Głównym źródłem witaminy D jest słońce, jednak zmienne pory roku zmuszają nas do poszukiwania innych źródeł tej dobroczynnej substancji. Najłatwiej jest przyjmować ją w czystej postaci wraz z suplementami diety, ale niewielkie dawki tej witaminy znajdziemy na przykład w rybach, jajach i grzybach. W bezchmurne dni warto poddawać się ekspozycji słonecznej – najlepiej przebywać na zewnątrz przynajmniej przez 20 minut każdego dnia.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.