Od 14 lat Narodowe Święto Niepodległości obchodzone jest także w kulinarny sposób. Jak przekonują w „Fundacji Vivat Polonia!”, w ramach akcji „Dzień Kuchni Polskiej” tysiące Polaków spotyka się na największym polskim przyjęciu urodzinowym.
- To wydarzenie kulturalne, w którym jest miejsce dla każdego bez względu na wiek i poglądy. Celem jest przekonanie Polaków do radosnego wspólnego obchodzenia rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. To apolityczny ruch społeczny, promujący prywatny i całkowicie osobisty wymiar świętowania 11 listopada.
- przekonuje Cezary Supeł, prezes „Fundacji Vivat Polonia!”.
W akcji uczestniczą tradycyjnie lokale gastronomiczne z Płocka, powiatu płockiego, ale również z terenu całego Mazowsza. Włączyły się również restauracje z różnych miejsc Polski, a w 2017 roku nawet restauracje polskie z Chicago i Żytomierza.
Udział w akcji jest prosty: restauratorzy przygotowują specjalne dania na ten dzień, które wywodzą się z lokalnej, regionalnej kuchni.
- Należy wprowadzić do menu dania kuchni polskiej. Może to być zestaw obiadowy lub deser […] Polska wersja dań może być ze czymś ze specjalnym, polskim dodatkiem lub daniem w biało-czerwonych barwach. Warto też ozdobić restaurację w biel i czerwień.
- podpowiada Supeł.
Inicjatorzy akcji zachęcają, żeby świąteczne były nie tylko dania ale i ceny. - Warto, by ceny dań lub dań przygotowanych na ten świąteczny obiad również były świąteczne, czyli niższe od oferowanych na co dzień – przekonują w „Fundacji Vivat Polonia!”.
Udział w akcji jest bezpłatny. Wystarczy zgłosić swój udział poprzez profil Facebookowy akcji. Dla lokali, które przystąpią do wydarzenia organizator przygotuje m.in. plakaty z logo akcji oraz specjalne karty menu.
Organizatorzy zachęcają też, by patriotyczny był cały weekend. Z uwagi na to, że 11 listopada w tym roku przypada w poniedziałek, fundacja proponuje, by rozszerzyć akcję również na weekend 9-10 listopada. Co ciekawe, w akcji jest jak co roku również miejsce dla przedszkoli i szkół, które organizując wydarzenia patriotyczne i kulturalne adresowane do dzieci i młodzieży w dni poprzedzające Narodowe Święto Niepodległości mogą połączyć je tego dnia z posiłkami składającymi się z dań kuchni polskiej lub inspirowane biało-czerwoną kolorystyką.
W tym roku organizatorzy starają się włączyć do akcji również mniejsze miejscowości i tereny wiejskie. Proponują „Dzień Kuchni Polskiej” w formie uroczystego, świątecznego organizowanego przez Koła Gospodyń Wiejskich i Ochotnicze Straże Pożarne.
- Inicjatywa „Dzień Kuchni Polskiej” zrodziła się, aby popularyzować świadomość społeczną faktu, że odzyskana przed laty Niepodległość jest dziełem wspólnym, osiągniętym nie w rodzinnym zaciszu, a dziełem zbiorowym wielu pokoleń Polaków bez względu na ich poglądy polityczne, czy wyznanie. Z tego właśnie powodu proponujemy, żeby rocznicę odzyskania niepodległości traktować jako okazję do spotkań w szerszym niż tylko rodzinne grono – apeluje Cezary Supeł pomysłodawca akcji.
Organizatorzy nadają tegorocznej edycji dodatkowo aspekt społeczny - poprzez promocję zasad udzielania pierwszej pomocy i honorowego krwiodawstwa. Przygotowano stosowne materiały je promujące.
Wydarzenie objęte zostało patronatem marszałka województwa mazowieckiego, zaś samorząd województwa jest partnerem wydarzenia.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.