Reklama

Reklama

Tradycji stało się zadość. Ciasteczka gotowe do rozdania [FOTO]

Opublikowano: 6 listopada 2019 08:39
Autor:

Tradycji stało się zadość. Ciasteczka gotowe do rozdania [FOTO] - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Jeśli świętować, to z płockimi akcentami. W najbliższy poniedziałek Narodowe Święto Niepodległości. Nie kojarzmy tego święta wyłącznie z przemówieniami i dniem wolnym od pracy. Bądźmy razem, śpiewajmy pieśni, skorzystajmy z wyjątkowej kulinarnej oferty w restauracjach w ramach Dnia Kuchni Polskiej i skosztujmy w międzyczasie marcelinkę - ciasteczko w kształcie kapelusza Marceliny Rościszewskiej.

Reklama

Jeśli świętować, to z płockimi akcentami. W najbliższy poniedziałek Narodowe Święto Niepodległości. Nie kojarzmy tego święta wyłącznie z przemówieniami i dniem wolnym od pracy. Bądźmy razem, śpiewajmy pieśni, skorzystajmy z wyjątkowej kulinarnej oferty w restauracjach w ramach Dnia Kuchni Polskiej i skosztujmy w międzyczasie marcelinkę - ciasteczko w kształcie kapelusza Marceliny Rościszewskiej.

We wtorek udekorowano biało-czerwonymi barwami mnóstwo marcelinek. W tym roku przygotowano do rozdania ok. 2,5 tys. tych charakterystycznych ciasteczek. Do stołów z upieczonymi już łakociami zasiedli uczniowie Szkoły Podstawowej Specjalnej nr 24, zuchy i harcerze z Hufca ZHP Płock im. Obrońców Płocka 1920 r., a także prezydent miasta. Wszyscy dekorowali ciasteczka, aby były gotowe do rozdania 10 i 11 listopada. Ciasteczka przypominają kapelusz Marceliny Rościszewskiej, jednej z organizatorek obrony Płocka w 1920 r. podczas najazdu bolszewików.

Pamiętajcie, że już w najbliższy piątek i w niedzielę można wspólnie zaśpiewać pieśni (przy okazji spróbować biało-czerwonego tortu), z kolei w poniedziałek, 11 listopada czas na największe urodziny Niepodległej Rzeczpospolitej. Wciąż jeszcze można zgłaszać lokale (do 7 listopada zgłoszenia wysyła się na adres: [email protected]). W ofertach lokali, które już dołączyły, znajdziemy m.in. rosół z pierożkami, pieczone udo z gęsi z ziemniakami i sałatką z pieczonych buraków, gulasz wieprzowy z warzywami, pierogi z gęsiną i modrą kapustą, kotleta schabowego z kurkami i smażonymi ziemniakami po staropolsku, krem z pomidorów, żurek z wędzonką i grzybami, pierogi z twarogiem i dynią, czy czerninę. Do tego np. sernik na deser. Niebawem zapoznamy się ze wszystkimi propozycjami.

[ZT]23945[/ZT]

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.