Reklama

Studenci sami wymyślili to miejsce i własnoręcznie je wykonali. Zobaczcie efekty

Opublikowano:
Autor:

Studenci sami wymyślili to miejsce i własnoręcznie je wykonali. Zobaczcie efekty - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Przed budynkiem płockiej filii Politechniki Warszawskiej powstał skwerek, który już można zobaczyć. Oprócz klasycznych ławek i wysokich donic cała reszta miała przypominać cyrkiel. Skąd ten wybór? I co by jeszcze się przydało?

Przed budynkiem płockiej filii Politechniki Warszawskiej powstał skwerek, który już można zobaczyć. Oprócz klasycznych ławek i wysokich donic cała reszta miała przypominać cyrkiel. Skąd ten wybór? I co by jeszcze się przydało?

Płocka filia Politechniki Warszawskiej obchodzi 50-lecie swojego istnienia. Także studenci z Koła Naukowego Konstruktor postanowili się w nie włączyć z własną inicjatywą. - Zrobiliśmy prezent dla uczelni. Teraz studenci mają miejsce, gdzie mogą wypocząć przed budynkiem – wyjaśniali w środę płoccy żacy w trakcie uroczystego otwarcia przy okazji IV Forum Budowlanego i wydarzeń związanych ze Światowym Tygodniem Przedsiębiorczości. - Spędzamy na uczelni najlepsze lata naszego życia, kształcimy się, więc teraz odwracamy porządek wydarzeń. Czas na podarunek od nas.

W trakcie uroczystego otwarcia prorektor uczelni prof. dr hab. inż. Janusz Zieliński wyjaśniał, dlaczego akurat cyrkiel zobaczymy na środku skwerku. Wystarczy spojrzeć na logo filii i na banery reklamowe, tam również znajduje się cyrkiel. - Jeszcze do niedawna martwiłem się, że mamy za duży teren, a tu okazuje się, że możliwe są takie inicjatywy. Zapewniam was, że także kolejne  będą przyjmowane z sympatią i ze zrozumieniem.

Na te słowa od razu pojawiła się sugestia, że przydałby się daszek nad skwerkiem. Już wcześniej zastanawiano się nad takim rozwiązaniem, co miałoby sens zwłaszcza z powodu takiej pogody, jaka akurat trafiła się przy otwarciu. Co chwila siąpił deszcz. Prodziekana ds. studenckich Cezarego Wiśniewskiego cieszył fakt, że przy okazji realizacji siedmioosobowa grupa studentów nabyła trochę praktyki. - Wcześniej nie mieli do czynienia z żadną budową – dodał, po czym życzył wszystkim, aby takich inwestycji było więcej.

Budowa na zielonym terenie przed budynkiem (od strony ul. Łukasiewicza) trwała od lipca do września. W środę odsłonięto również okolicznościowe tablice. Skwerek, zgodnie z zapowiedziami, stanie się przestrzenią do badań dla Koła Naukowego Inżynierii Środowiska, które zbada wpływ odpadu z oczyszczalni ścieków na rozwój roślin ozdobnych.  

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE