Reklama

Reklama

Przedszkole po remoncie. Są miejsca dla prawie 200 dzieci

Opublikowano: pon, 29 sty 2018 15:43
Autor:

Przedszkole po remoncie. Są miejsca dla prawie 200 dzieci - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Prawie 7 mln zł kosztowała modernizacja Miejskiego Przedszkola nr 3 przy ul. Gałczyńskiego. Przypomnijmy, że o placówkę zaciekle walczyli rodzice maluchów. Nie chcieli bowiem jej przenosin do budynku Szkoły Podstawowej nr 17. Dzisiaj po raz pierwszy odbyły się zajęcia w wyremontowanej placówce.

Reklama

Prawie 7 mln zł kosztowała modernizacja Miejskiego Przedszkola nr 3 przy ul. Gałczyńskiego. Przypomnijmy, że o placówkę zaciekle walczyli rodzice maluchów. Nie chcieli bowiem jej przenosin do budynku Szkoły Podstawowej nr 17. Dzisiaj po raz pierwszy odbyły się zajęcia w wyremontowanej placówce.

- Podoba się Wam nowe przedszkole? - prezydent Płocka Andrzej Nowakowski pytał w poniedziałek rano maluchy z Miejskiego Przedszkola nr 3.

Dzieci nie ukrywały, że sale bardzo się im podobały. 

Przebudowa przedszkola zaczęła się 10 października 2016 roku po wielu bojach stoczonych przez rodziców maluchów. Prezydent początkowo nie zgadzał się bowiem na remont budynku. Chciał przeniesienia placówki. Zmienił jednak zdanie.

Nakłoniła mnie do tego szczera, aczkolwiek niełatwa rozmowa z pracownikami przedszkola, panią dyrektor, rodzicami, także z przedstawicielami rady osiedlowej - wyjaśniał dziennikarzom we wrześniu 2016 r.

Dodajmy, że modernizacja objęła budynek przedszkola i teren wokół niego. Z dawnego budynku pozostał właściwie tylko szkielet. Placówka ma dziewięć oddziałów i może przyjąć łącznie 185 dzieci (a uczęszcza 178). 

W budynku wydzielono trzy obszary funkcjonalne: blok żywieniowy, blok dydaktyczny oraz zaplecze administracyjne. W skład bloku dydaktycznego wchodzi dziewięć sal przedszkolnych, trzy sale nauczania przeznaczone na zajęcia indywidualne oraz duża sala zajęć ruchowych. Obiekt przystosowano w pełni dla potrzeb osób niepełnosprawnych, w budynku zamontowano dźwig osobowy i wykonano pochylnię przy głównym wejściu do budynku.

Blok żywieniowy wyposażono w nowy sprzęt technologiczny, pomieszczenia placówki umeblowano zgodne z przeznaczeniem.

Na zewnątrz powstały cztery place zabaw dla poszczególnych grup wiekowych dzieci, z nawierzchniami poliuretanowymi i nowymi urządzeniami zabawowymi.

Koszt przebudowy wyniósł 6,8 mln zł.

Fot. UMP

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (1)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.