Będzie koszenie sierpem, młócenie cepami, przekąszania regionalnych potraw przy wspólnym ucztowaniu i wiele innych atrakcji! Organizatorzy serdecznie zapraszają do udziału w „Żniwach w skansenie”, by poznać zapomniane już dziś zwyczaje żniwne i poczuć niepowtarzalną atmosferę towarzyszącą zbiorowi plonów.
W nadchodzącą niedzielę na przylegających do muzealnych zagród polach uprawnych odbędą się pokazy koszenia z wykorzystaniem oryginalnych sprzętów i narzędzi. Turyści będą mogli wziąć w nich udział. Do rąk własnych dostaną sierp, by sprawdzić jak podbierało się zboża, z pomocą kosy skoszą kilka łanów, a potem zwiążą i ustawią na polach stygi.
- Żniwa były najważniejszym momentem w kalendarzu dorocznym dawnej wsi - wyjaśnia Jarosław Asztemborski z Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. - Rozpoczynano je znakiem krzyża. Pierwsze kłosy ścinał zawsze dziedzic lub najstarszy z kosiarzy. W pracy brali udział wszyscy. Mężczyźni ścinali zboże, a kobiety wraz z dziećmi wiązały je i ustawiały w stygi. W południe odpoczywano, by kontynuować kośbę do późnych godzin wieczornych.
Będę warsztaty i degustacje, a nawet tańce w rytm skocznej muzyki ludowej. Nie zabraknie też prezentacji żniwiarki konnej, klepania kosy, mielenia ziarna młynkiem do kaszy, wyplatania powrozów słomianych i tworzenia wianków ze zbóż oraz polnych kwiatów. Również w zagrodach i we wnętrzach izb chłopskich przygotowanych zostanie wiele atrakcji. Uczestnicy imprezy przyjrzą się pokazom rzeźby ludowej, szydełkowania, tkactwa i tłoczenia oleju rzepakowego na gorąco.
A dla koneserów - świeżo ubite masło na chrupiącym chlebie, ogórki kiszone według starych receptur, kompot z owoców pochodzących z muzealnych sadów i prawdziwa kawa zbożowa.
- Zwiedzający przyjrzą się również obyczajom strojenia tzw. „przepiórki” i tworzenia wieńca dożynkowego, w którym znaleźć się musiały wszystkie gatunki zbóż zebranych z pól - opisuje Jarosław Asztemborski. - W stodole młynarza najmłodsi wezmą udział w młócce cepami, odwiewaniu zboża i jego mieleniu na żarnach. Poznawać będą duchy pól, które, jak niegdyś wierzono, sprowadzały na żniwiarzy deszcz i bóle pleców, albo urodzaj i piękną pogodę.
Ponadto, jak dodaje, w wiejskiej izbie szkolnej wykonają słomiane ozdoby. Usiądą też do koła garncarskiego z garncarzem. Na terenie ekspozycji artyści z Regionalnego Zespołu Pieśni i Tańca BOCZKI CHEŁMOŃSKIE z Kocierzewa k. Łowicza zaprezentują barwne widowisko obrzędowe pt. „Żeńcy”, na które złożą się uroczyste wyjście w pole, koszenie, stygowanie i wspólny posiłek.
Co więcej, występ wzbogacą pieśni żniwne i tańce na rżysku. Będzie to też okazja do skosztowania kaszy z okrasą tradycyjnie spożywanej przez żniwiarzy. Zespół wystąpi także o godzinie 15.00 w muzealnym amfiteatrze, prezentując koncert dożynkowy. Wnętrza dworu szlacheckiego wypełnią dźwięki odgrywanych na fortepianie utworów muzyki klasycznej, filmowej i popularnej. O godzinie 14.00 w kościele z Drążdżewa odprawiona zostanie msza święta w intencji żniwiarzy.
Na polanie przed amfiteatrem zorganizowany zostanie również wiejski kiermasz. W ofercie wystawców znajdzie się szeroki wybór pieczywa i potraw regionalnych oraz wyroby rękodzieła i rzemiosła ludowego. Na scenie amfiteatru wystąpi wiejska Kapela Pana Jacka w repertuarze zawierającym piosenki i przyśpiewki ludowe.
Pełen program wydarzenia tutaj