- To święto może mieć swoje smaczne oblicze – zapewnia organizator i pomysłodawca Dnia Kuchni Polskiej, Cezary Supeł, ponownie zapraszając na największą imprezę urodzinową w Polsce.
Kluczowe słowo to tradycja, bo to o nią chodzi w Dniu Kuchni Polskiej, o pielęgnację tego, co smaczne i znane od wieków. Chociaż nie tylko. Dzień Kuchni Polskiej to akcja z okazji Narodowego Święta Niepodległości polegająca na obchodach bardziej biesiadnych, może nawet w gronie szerszym niż krewni.
Każdy z nas ma jakąś swoją ulubioną potrawę, która z chwilą pojawienia się na stole błyskawicznie znika z talerza. Dla jednych będzie to zupa pomidorowa albo rosół, dla drugich pysznie przyrządzone mięso podane z dodatkami. Wspólnie posiłki przy stole wraz z próbą kultywowania tradycyjnej polskiej kuchni dały impuls akcji wykraczającej już poza Płock i jego okolice. Organizator i pomysłodawca, Cezary Supeł tłumaczy:
- Istotą tej corocznej akcji, która rozpoczęła się przecież w Płocku, jest świąteczny obiad, na który można pójść do restauracji całymi rodzinami. To się sprawdza. Wiem to, bo ludzie pytają mnie, które restauracje i lokale przygotują specjalne menu. W tym roku na liście lokali znalazły się nowe, których poprzednim razem jeszcze nie było. A poza tym przyłączyły się lokale m. in. z Siedlec, Gdańska, Łodzi, ponownie z Chicago w Stanach Zjednoczonych – wymienia.
Płock pozostaje najważniejszym miastem związanym z Dniem Kuchni Polskiej. Koordynacją działań zajmuje się Płocka Lokalna Organizacja Turystyczna. Wszystkie punkty zostaną oznaczone plakatem. Menu zależy od samych restauratorów, co takiego zamierzają zaserwować klientom, czy będzie to jakiś typowy przysmak, który zawsze świetnie się sprawdza, czy też coś zupełnie nowego i oryginalnego. - Dla nas ważne jest tylko to, aby danie mieściło się w zakresie polskiej kuchni, bo polska kuchnia to przecież nasze dziedzictwo narodowe – przekonuje. - Polskiej kuchni nie znamy zbyt dobrze. Ta często jest spłycana do schabowego z kapustą. Bywają dania bardziej czasochłonne. Mamy jednak taką porę roku sprzyjającą temu, że można sobie pozwolić nawet na te bardziej kaloryczne potrawy – a później nic nie stoi na przeszkodzie, aby wystartować 10 listopada w XI Biegu Niepodległościowym „Biegnij z biało-czerwoną”. Zawodnicy wyruszą o godz. 11.00 spod pomnika Piłsudskiego przy ul. Kolegialnej.
Akcja promująca polską kuchnię w połączeniu ze świętowaniem niepodległości rozszerza się także poza restauracje i kawiarnie. Przykładowo w tym roku dołączyły: Miejskie Przedszkole z Oddziałami Integracyjnymi nr 3, Miejskie Przedszkole nr 6 i Zespół Szkół nr 1. To nie pierwszy raz, kiedy tak się dzieje. Chociażby w 2015 roku przedszkolaki otrzymały na śniadanie, aby w naczyniach było biało-czerwono, kaszę jaglaną na mleku z musem truskawkowym, z kolei na obiad podawano krem z brokułu z grzankami czosnkowymi, puree, zrazy z łopatki wieprzowej w bukiecie warzyw, do tego buraczki prażone z jabłkiem i z dodatkiem jogurtu naturalnego, a do popicia kompot wieloowocowy dosładzany daktylami. Nie zapomniano także o deserze. Przygotowano ciasto „wiewiórkę” z jabłkami i orzechami włoskimi.
- O to w tym wszystkim chodzi, o radosną formę patriotyzmu – dopowiada prezes fundacji Vivat Polonia! - O radość z odzyskanej w 1918 roku niepodległości, stąd też nasze hasło towarzyszące zapraszające na największe przyjęcie urodzinowe w Polsce, w którym uczestniczą ludzie o różnych poglądach politycznych. Dobrych rzeczy nie należy zmieniać. Niektórzy starają się co roku przychodzić do innego lokalu i próbować innego dania. Stół łączy Polaków, a nie dzieli - mówi. -. To przy nim zwolennicy ziemniaków porozmawiają ze zwolennikami kaszy o tym, co jest lepsze – śmieje się Cezary Supeł. A przy tym można się cieszyć, że udało się doprowadzić do tego, aby Polska znów była widoczna na mapie, dlatego warto wyłączyć telewizor, może nawet przygotować sobie śpiewnik i wyjść z domu na obchody Narodowego Święta Niepodległości.
[ZT]17049[/ZT]
A jakie inne propozycje przygotowano? Uroczystości 11 listopada rozpoczną się od złożenia kwiatów przed pomnikami marszałka Józefa Piłsudskiego oraz Władysława Broniewskiego na placu Obrońców Warszawy. Później, o godz. 10 w Bazylice Katedralnej odbędzie się msza w intencji ojczyzny, a po godz. 11 zostaną złożone kwiaty przy Płycie Nieznanego Żołnierza. W południe uroczystości przeniosą się na Stary Rynek, gdzie będzie można spróbować rosołu z gęsiny i wysłuchać występu chóru uczniów szkoły muzycznej. Wieczorem, o godz. 19.00, w sali Państwowej Szkoły Muzycznej rozpocznie się koncert muzyki filmowej Krzesimira Dębskiego z udziałem Anny Jurksztowicz i Płockiej Orkiestry Symfonicznej.
W niedzielę 12 listopada Płocka Lokalna Organizacja Turystyczna wspólnie z Książnicą Płocką oraz Harcerskim Zespołem Pieśni i Tańca „Dzieci Płocka” zapraszają płocczan na wspólne śpiewanie pieśni patriotycznych podczas organizowanego już po raz piąty Podwieczorku Patriotycznego. Początek o godz. 17.00 na Placu Starego Rynku, przy pomniku - ławeczce Druha Wacława Milke. Uczestnicy otrzymają śpiewniki.