Reklama

Reklama

Płocką Galerię Sztuki czeka przeprowadzka na drugą stronę ulicy

Opublikowano: pt, 28 kwi 2017 15:08
Autor:

Płocką Galerię Sztuki czeka przeprowadzka na drugą stronę ulicy - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Płocką Galerię Sztuki najprawdopodobniej czeka przeprowadzka, chociaż stosunkowo niedaleko, z Sienkiewicza 36 do budynku przy Sienkiewicza 51. Wstępnie zaplanowano powiększenie przestrzeni ekspozycyjnej, w środku znalazłaby się sala konferencyjno-kinowa, pracownia plastyczno-edukacyjna, a nawet kawiarenka z wyjściem do ogródka.

Reklama

Płocką Galerię Sztuki najprawdopodobniej czeka przeprowadzka, chociaż stosunkowo niedaleko, z Sienkiewicza 36 do budynku przy Sienkiewicza 51. Wstępnie zaplanowano powiększenie przestrzeni ekspozycyjnej, w środku znalazłaby się sala konferencyjno-kinowa, pracownia plastyczno-edukacyjna, a nawet kawiarenka z wyjściem do ogródka.

Ratusz ogłosił konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej adaptacji budynku przy ul. Sienkiewicza 51 w Płocku wraz z planowaną rozbudową i zagospodarowaniem terenu na potrzeby Płockiej Galerii Sztuki. Uznano, że w obecnej siedzibie PGS przy ul. Sienkiewicza 36 przestrzeń jest zbyt ograniczona, aby w pełni zaprezentować, czy też przechować ekspozycję. Brakuje pomieszczenia na działalność edukacyjną, właściwej wentylacji i klimatyzacji, a nawet odpowiedniej szatni.

Zamówienie obejmuje opracowanie programu funkcjonalno-użytkowego celem zlecenia wykonania dokumentacji projektowo-kosztorysowej, w tym sporządzenie projektów budowlanych i wykonawczych, na wykonanie adaptacji budynku istniejącego przy ul. Sienkiewicza 51 w Płocku na potrzeby PGS wraz z konieczną rozbudową i zagospodarowaniem terenu (zamówieniem objęto także sąsiednią działkę do wykorzystania pod tę inwestycję). Jaki jest wstępny pomysł? Ratusz proponuje „rozważenie takiego architektonicznego ukształtowania bryły i części przestrzeni ekspozycyjnej, aby znalazło się miejsce na wyeksponowanie wątku odtwarzającego romański układ ciosów kamiennych, jaki zachował się w najstarszych partiach murów katedry”. W ten sposób wnętrze nie będzie przypominało, jak dalej czytamy w dokumentacji, standardowej przestrzeni do eksponowania sztuki. - Poza tym, tak zaprojektowana przestrzeń ekspozycyjna pozwoliłaby PGS skuteczniej podjąć próby ukształtowania własnej strategii ekspozycyjnej w oparciu o zakwestionowanie przesadnego i anachronicznego, w obecnej praktyce artystycznej, dystansu pomiędzy sztuką współczesną i dawną.

PGS potrzebuje minimum 1000 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej, uzupełniając ją o kolejne pomieszczenia niezbędne do funkcjonowania obiektu. Łącząc obie działki przy ul. Sienkiewicza można uzyskać powierzchnię 1423 metrów kwadratowych. Budynek przy Sienkiewicza 51 ma jedną kondygnację podziemną i trzy nadziemne. Jego budowę zakończono w 1870 roku. Obecnie jest już w bardzo złym stanie technicznym, z tego powodu został wyłączony z użytkowania. Dach nadaje się do wymiany, ścianki działowe są do rozbiórki, należy skuć zawilgocone tynki, rozebrać i wykonać nową konstrukcję klatki schodowej, trzeba wzmocnić fundamenty, wymienić drzwi i okna, zająć się termomodernizacją (wyklucza się jednak możliwość docieplenia budynku od zewnątrz) i niezbędnymi instalacjami.

A jakie są ogólne wytyczne dla przestrzeni ekspozycyjnej dostępnej z foyer lub z klatki schodowej? Pomieszczenia powinny być klimatyzowane, oświetlenie obiegające sale ze wszystkich stron, z umieszczonym punktowo mobilnym oświetleniem (z zastosowaniem szynoprzewodów), system ogrzewania osłonięty w taki sposób, aby grzejniki nie rzucały się w oczy zwiedzającym. Posadzka musi umożliwić organizację różnych wystaw, także takich z nietypowych materiałów (ziemi albo wody, dlatego zaleca się zapewnienie odpływu). W środku należy zamontować kamery zapewniające stały pogląd. W przypadku podziału ekspozycji na dwie oddzielne kondygnacje zwraca się uwagę, aby w górnej uwzględnić dodatkowe doświetlenie (np. poprzez świetlik) światłem dziennym, z zainstalowaną mobilną roletą - przesłoną. W salach wystawienniczych na dwóch kondygnacjach, trzeba uwzględnić szerokie wejścia otwarte, bez tradycyjnych drzwi, a pomieszczenia zorganizować w taki sposób, aby była to „wystawa w wystawie”, co sprowadza się do wydzielenia w środku przestrzeni wystawienniczej z otwartymi przejściami do wyodrębnionej wokół niej (np. z dwóch stron) kolejnej przestrzeni w formie „korytarza” o szerokości minimum czterech metrów.

Fot. Dokumentacja przetargowa

W części administracyjno-biurowej (m.in. pokój dyrektora, sekretariat, pokoje dla kadr i księgowości, opiekuna ekspozycji), jeżeli byłoby to możliwe, zaleca się zachowanie we fragmentach oryginalnych cegieł oraz drewnianych podłóg, wykorzystując je do estetycznej aranżacji. Musi być pokój do montażu i oprawiania prac, magazyn na kolekcje dzieł sztuki z drzwiami antywłamaniowymi. Przewiduje się hol wewnętrzny, foyer, także możliwość aranżacji przestrzeni na mini kawiarnię (z której można by przejść do letniego mini ogródka z ławeczkami-siedziskami rozstawionymi na trawie), także kasy/recepcję, windę dla osób niepełnosprawnych, szatnię na minimum 200 osób, osobne wejście służące do przenoszenia dzieł sztuki z parkingu do wnętrza. W planach jest osobne pomieszczenie na pracownię plastyczno-edukacyjną oraz sala konferencyjno-kinowa z podestem, aby w przyszłości odbywały się w niej wykłady, spotkania autorskie, przeglądy kina artystycznego i pokazy sztuki wykorzystującej ruchome obrazy i dźwięk (wideo-art). W środku powinno zmieścić się minimum 60 osób.

Przed budynkiem pojawiłyby się stojaki na rowery. W ramach zagospodarowania terenu należy zlokalizować miejsca parkingowe dla samochodów osobowych oraz umożliwić dojazd dla samochodów dostawczych. Cały budynek wraz z terenem nie byłby dostępny bezpośrednio od ulicy. Zostałby ogrodzony, a w ogrodzeniu wstawiona brama. Ponadto zamawiający wymaga, aby elementy konstrukcyjne budynku i dach miały zapewnioną trwałość nie mniejszą niż 50 lat.

Dalsza rozbudowa budynku jest możliwa poprzez dodanie nowej kubatury celem zwiększenia powierzchni użytkowej, aczkolwiek preferowane jest „uzupełnienie zabudowy pierzejowej ul. Sienkiewicza, a w następnej kolejności rozbudowa w kierunku podwórza”. Nie zanosi się na zmiany kształtu i wielkości okien. Dodajmy, że ten budynek figuruje w gminnej ewidencji zabytków

W ogłoszonym przez Ratusz konkursie znalazła się także informacja, iż koszt późniejszego wykonania dokumentacji projektowej i wykonania robót w formule „zaprojektuj i wybuduj” na wykonanie zadania pn. „Adaptacja budynku przy ul. Sienkiewicza 51 w Płocku wraz z planowaną rozbudową i zagospodarowaniem terenu na potrzeby Płockiej Galerii Sztuki”, na podstawie nagrodzonej koncepcji nie może przekroczyć 8 mln zł brutto. Uczestnik konkursu, przedstawiając koncepcję, powinien załączyć wycenę planowanej inwestycji.

Przewodniczącą sądu konkursowego została mgr inż. arch. Iwona Wierzbicka, jej zastępcą dr hab. inż. arch. Cezary Głuszek, sędziami będą: szefowa PGS Alicja Wasilewska, Ewa Maria Dobek, mgr inż. arch. Agata Milczarek, Michał Balski, Zofia Ulicka, Radosław Piekarz. Wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu konkursowym będą przyjmowane do 25 maja. Uczestnicy (absolwenci studiów wyższych z takich kierunków, jak architektura i urbanistyka, zespoły autorskie) do 8 czerwca otrzymają informację, czy się zakwalifikowali. Prace można składać do końca sierpnia 2017 roku, natomiast na rozstrzygnięcie poczekamy do 29 września. Za zajęcie pierwszego miejsca można zyskać 30 tys. zł, za drugie miejsce 15 tys. zł i za trzecie 5 tys. zł.

 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (3)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.