Reklama

Reklama

Obostrzenia poluzowane. Co jest otwarte, a na co jeszcze trzeba poczekać?

Opublikowano: 8 maja 2021 10:07
Autor: | Zdjęcie: Michał Wiśniewski

Obostrzenia poluzowane. Co jest otwarte, a na co jeszcze trzeba poczekać?  - Zdjęcie główne

foto Michał Wiśniewski

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Od soboty 8 maja gości mogą przyjmować hotele, na razie do 5 czerwca i z pewnymi ograniczeniami. Na kolejne etapy luzowania obostrzeń trzeba poczekać. Na otwarcie gastronomii trzeba jeszcze poczekać.

Reklama

Zgodnie z rozporządzeniem, które obowiązuje od północy 8 maja, hotele mogą przyjmować gości pod pewnymi warunkami. Pierwszy to limit gości - do 50 proc. obłożenia hotelu. Nieczynne są też restauracje (posiłki są donoszone do pokoju) i strefy wellness&spa. 

- Ograniczenia liczby udostępnianych pokoi nie stosuje się do pobytu gości będących żołnierzami Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej albo wojsk sojuszniczych, przebywających czasowo w Rzeczypospolitej Polskiej - dodano w rozporządzeniu.

Na kolejny etap luzowania obostrzeń trzeba poczekać do 15 maja. Wtedy zmieni się sporo, zwłaszcza w gastronomii.

- Od dnia 15 maja 2021 r. do dnia 28 maja 2021 r. prowadzenie przez przedsiębiorców w rozumieniu przepisów (...) działalności polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu (...) oraz związanej z konsumpcją i podawaniem napojów (...) jest dopuszczalne w ogródku gastronomicznym rozumianym jako wyznaczone miejsce do sezonowego użytkowania dla celów gastronomicznych, w których jest prowadzona ta działalność, lub w ogródku gastronomicznym stacji paliw - napisano w rozporządzeniu.

Krótko mówiąc - od 15 maja będzie można zjeść posiłek na zewnątrz. Oczywiście w reżimie sanitarnym. W rozporządzeniu napisano, że klienci będą musieli zajmować co drugi stolik i odległość między stolikami będzie musiała wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami postawiona zostanie przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika. 

To jednak nie koniec luzowania obostrzeń - od 15 maja nie będzie już obowiązku noszenia maseczki na zewnątrz - pod warunkiem zachowania dystansu społecznego. 

Po 29 maja 

Na konsumcję wewnątrz restauracji można nastawić się od 29 maja - będzię obowiązywał limit 50 proc. obłożenia lokalu, a stoliki mają być ustawione w odpowiedniej odległości. To poluzowanie póki co będzie obowiązywało do 5 czerwca.

Także do 5 czerwca br. nakazuje się zakrywanie, przy pomocy maseczki, ust i nosa w budynkach użyteczności publicznej przeznaczonych na potrzeby m.in.: obsługi bankowej, handlu, gastronomii, usług, w tym usług pocztowych lub telekomunikacyjnych, turystyki, sportu, obsługi pasażerów w transporcie kolejowym, drogowym, lotniczym, morskim lub wodnym śródlądowym. Maski trzeba też nosić w obiektach handlowych lub usługowych, placówkach handlowych lub usługowych i na targowiskach (straganach). 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (3)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

  • miesiąc temu | ocena +6 / -0

    Wered

    Mam takie same zdj tego samego dnia o tej samej godzinie rok przed pandemia. Niczym wirus nie zmienił miasta.

  • miesiąc temu | ocena +6 / -0

    tadzio

    Trzeba rzucić pospólstwu przysłowiową kość, bo doskonale wiedzą, że ludzie mogą się zbuntować i wyjść na ulice. Po złagodzeniu rygorów powiedzą, że nastąpił wzrost zakażeń i od nowa będzie kwadratura koła.

  • miesiąc temu | ocena +4 / -2

    Cynik

    Można brać jedzenie na wynos, a jednocześnie chcą wprowadzić opodatkowanie takiego jedzenia. Już zaczynają gonić w piętkę...