reklama

Obostrzenia poluzowane. Co jest otwarte, a na co jeszcze trzeba poczekać?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: Michał Wiśniewski/PAP

Obostrzenia poluzowane. Co jest otwarte, a na co jeszcze trzeba poczekać? - Zdjęcie główne
Autor: Michał Wiśniewski

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościOd soboty 8 maja gości mogą przyjmować hotele, na razie do 5 czerwca i z pewnymi ograniczeniami. Na kolejne etapy luzowania obostrzeń trzeba poczekać. Na otwarcie gastronomii trzeba jeszcze poczekać.
reklama

Zgodnie z rozporządzeniem, które obowiązuje od północy 8 maja, hotele mogą przyjmować gości pod pewnymi warunkami. Pierwszy to limit gości - do 50 proc. obłożenia hotelu. Nieczynne są też restauracje (posiłki są donoszone do pokoju) i strefy wellness&spa. 

- Ograniczenia liczby udostępnianych pokoi nie stosuje się do pobytu gości będących żołnierzami Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej albo wojsk sojuszniczych, przebywających czasowo w Rzeczypospolitej Polskiej - dodano w rozporządzeniu.

Na kolejny etap luzowania obostrzeń trzeba poczekać do 15 maja. Wtedy zmieni się sporo, zwłaszcza w gastronomii.

- Od dnia 15 maja 2021 r. do dnia 28 maja 2021 r. prowadzenie przez przedsiębiorców w rozumieniu przepisów (...) działalności polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu (...) oraz związanej z konsumpcją i podawaniem napojów (...) jest dopuszczalne w ogródku gastronomicznym rozumianym jako wyznaczone miejsce do sezonowego użytkowania dla celów gastronomicznych, w których jest prowadzona ta działalność, lub w ogródku gastronomicznym stacji paliw - napisano w rozporządzeniu.

reklama

Krótko mówiąc - od 15 maja będzie można zjeść posiłek na zewnątrz. Oczywiście w reżimie sanitarnym. W rozporządzeniu napisano, że klienci będą musieli zajmować co drugi stolik i odległość między stolikami będzie musiała wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami postawiona zostanie przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika. 

To jednak nie koniec luzowania obostrzeń - od 15 maja nie będzie już obowiązku noszenia maseczki na zewnątrz - pod warunkiem zachowania dystansu społecznego. 

Po 29 maja 

Na konsumcję wewnątrz restauracji można nastawić się od 29 maja - będzię obowiązywał limit 50 proc. obłożenia lokalu, a stoliki mają być ustawione w odpowiedniej odległości. To poluzowanie póki co będzie obowiązywało do 5 czerwca.

reklama

Także do 5 czerwca br. nakazuje się zakrywanie, przy pomocy maseczki, ust i nosa w budynkach użyteczności publicznej przeznaczonych na potrzeby m.in.: obsługi bankowej, handlu, gastronomii, usług, w tym usług pocztowych lub telekomunikacyjnych, turystyki, sportu, obsługi pasażerów w transporcie kolejowym, drogowym, lotniczym, morskim lub wodnym śródlądowym. Maski trzeba też nosić w obiektach handlowych lub usługowych, placówkach handlowych lub usługowych i na targowiskach (straganach). 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo