Kulinarny Dzień Matki, czyli najlepsze zupy

Opublikowano:
Autor:

Kulinarny Dzień Matki, czyli najlepsze zupy - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Prezent prosto od serca na Dzień Matki to nie wszystko. Z tej okazji warto przygotować dla każdej mamy coś wyjątkowego – np. uroczysty obiad lub wykwitną kolację, nie wspominając już o rewelacyjnie podanym śniadaniu do łóżka. W Dzień Matki możesz trochę rozpieścić swoją mamę i uczcić ten dzień kulinarnie.

Prezent prosto od serca na Dzień Matki to nie wszystko. Z tej okazji warto przygotować dla każdej mamy coś wyjątkowego – np. uroczysty obiad lub wykwitną kolację, nie wspominając już o rewelacyjnie podanym śniadaniu do łóżka. W Dzień Matki możesz trochę rozpieścić swoją mamę i uczcić ten dzień kulinarnie.

 

Zupa na Dzień Matki dla wegetarianki

Idealnie sprawdzi się zupa krem z warzyw – gęsta, o aksamitnej konsystencji, sycąca, podana elegancko z kleksem śmietany i posypana natką pietruszki lub świeżym koperkiem. Pysznie smakuje krem brokułowy z dodatkiem szpinaku. Jak przygotować zupę krem z brokułów? Będziemy potrzebować:

- 500 g brokułów,
- 1 cebuli,
- zestawu przypraw: soli, pieprzu, bazylii, oregano,
- natki pietruszki,
- 200 g serka topionego lub śmietany do zagęszczenia zupy,
- 2 marchewek,
- 200 g świeżych liści szpinaku.

Cebulkę kroimy w piórka i szklimy na patelni. Marchewki kroimy i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Umyte liście szpinaku dusimy na maśle na osobnej patelni. Brokuły myjemy i gotujemy w 500 ml wody. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy brokuły ok. kwadransa, dodając cebulę i marchewkę, a następnie szpinak. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę i dodajemy serek topiony lub śmietanę, aby zagęścić krem. Odstawiamy zupę z ognia, czekamy, aż chwilę przestygnie i blendujemy całość na gładki krem. Podajemy w małych miseczkach, dodając kleksa śmietany i posypując zupę natką pietruszki.

Rozmaite brokułowe (z pieczarkami, groszkiem ptysiowym, jajkiem w koszulce, prażonymi migdałami) mogą zawrócić w głowie już za pierwszym razem!
 

Zupa dla mamy – miłośniczki mięs

Mamy wiele możliwości kulinarnych, jeżeli chodzi o zupy mięsne – z mięsem wieprzowym, drobiowym, wołowym, a może boczkiem? Może zupa inspirowana Boeuf Strogonow, czyli potrawą z kuchni rosyjskiej? Boeuf Strogonow to polędwica smażona z cebulą, pieczarkami i ogórkami. Wg tradycyjnego przepisu możemy przygotować Boeuf Strogonow, a następnie dodać do niego bulion warzywny. Do całości dodajemy również koncentrat pomidorowy i zagęszczamy całość za pomocą kwaśnej śmietany lub mąki rozrobionej w szklance wody.  Do zupy możemy dodać przysmażony boczek – jako chrupiące czipsy.
 

Zwiedź kuchnie świata w poszukiwaniu najlepszej zupy

Dzień Matki może pozostać dniem eksperymentów kulinarnych, kiedy spróbujesz przepisu na zupę orientalną – może ostro-kwaśną zupę z owocami morza? Nieodzowne będzie tutaj kupno krewetek lub ośmiorniczek, papryczki chili, trawy cytrynowej i najlepiej oryginalnych przypraw oraz sosów (np. tajskiego sosu rybnego). W Internecie znajdziesz nie tylko najlepsze – niestety tym samym najbardziej kosztowne – przepisy na zupy orientalne, ale również te prostsze, złożone z tańszych i szerzej dostępnych składników.

Przez żołądek do serca – chociaż mamy darzą swoje dzieci w każdym wieku tym samym uczuciem, z pewnością wyjątkowy obiad na Dzień Matki sprawi, że poczują się niezmiernie docenione, a wspólny posiłek będzie okazją do porozmawiania w rodzinnym gronie. I wychwalania Twojego kulinarnego talentu…

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE