Jakie są zalety elektrycznego pieca do pizzy?

Opublikowano:
Autor:

Jakie są zalety elektrycznego pieca do pizzy? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Wybierając profesjonalny piec do pizzy, trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim sposób jego zasilania. Wielu restauratorów decyduje się na modele elektryczne, które są łatwe w obsłudze i umożliwiają szeroki zakres regulacji temperatur. Dzięki temu, że są dostępne w różnych wersjach, można dopasować wyposażenie do posiadanego budżetu oraz potrzeb inwestora.

Wybierając profesjonalny piec do pizzy, trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim sposób jego zasilania. Wielu restauratorów decyduje się na modele elektryczne, które są łatwe w obsłudze i umożliwiają szeroki zakres regulacji temperatur. Dzięki temu, że są dostępne w różnych wersjach, można dopasować wyposażenie do posiadanego budżetu oraz potrzeb inwestora.

Za wyborem elektrycznego pieca do pizzy przemawia fakt, że nie ma praktycznie żadnych ograniczeń co do miejsca jego instalacji. Jeśli do lokalu nie ma podprowadzonej sieci gazowej, to jedyną opcją pozostaje zasilanie prądem. Dlatego są takie lokale, którym z góry narzucany jest wybór konkretnego pieca do pieczenia pizzy. W sklepie Technica można kupić profesjonalne piece do pizzy, które zaczynają pracować zaraz po podłączeniu do zasilania i skonfigurowane - https://sklep.technica.pl/piece-do-pizzy. Łatwość montażu to kolejny punkt na długiej liście zalet tego sprzętu AGD dla gastronomii.

Dlaczego warto kupić elektryczny piec do pizzy?

Choć mówi się, że smak prawdziwej włoskiej pizzy można odtworzyć tylko w piecu opalanym drewnem, to pizzermeni wiedzą, że są inne sposoby na pozyskiwanie wyśmienitych wypieków. Te, pochodzące z profesjonalnych pieców do pizzy zasilanych prądem również mogą oszałamiać aromatem czy wyglądem. Kluczem jest odpowiednie ustawienie parametrów, a to nie jest trudne, dzięki elektronicznym panelom sterowniczym.

Inwestycja w elektryczny piec do pizzy ma wiele zalet. To urządzenie, które:

jest w pełni sterowane elektronicznie, co pozwala uzyskać idealną jakość wypieków oraz wysoką ich powtarzalność,

może być konfigurowane na wiele sposobów poprzez dokładanie elementów lub modułów, aby z czasem zwiększyć efektywność produkcji dań i szybkość ih serwowania,

gwarantuje równomierne wypiekanie ciasta, dzięki swobodnej regulacji temperatury dwóch grzałek niezależnie. Zakres ich pracy jest bardzo duży, zazwyczaj w przedziale o 0 do 500 stopni Celsjusza,

jest tańszy w zakupie (choć tutaj dużo zależy od wybranego modelu),

występuje w kilku wersjach do wyboru — popularny i najbardziej praktyczny jest zwłaszcza piec dwukomorowy do pizzy.

Jaki model pieca do pieczenia pizzy wybrać?

Jeśli decydujesz się na zakup pieca do pieczenia pizzy zasilanego energią elektryczną, musisz wybrać konkretny model tego urządzenia. Producenci oferują wiele wariantów pieców, w tym proste wersje jednokomorowe i bardziej wydajne piece dwukomorowe do pizzy. Jeśli chodzi o to drugie rozwiązanie to pozwala ono przygotowywać jednocześnie nawet kilka wypieków. Dzięki równomiernemu rozprowadzeniu ciepła kucharz ma pewność, że nie wyciągnie ciasta niedopieczonego ani spalonego. Jednym z dostawców tego typu profesjonalnych pieców do pizzy jest szwedzka firma BakePartner®. Dostarcza ona zaawansowane rozwiązania dla współczesnych gastronomii, zarówno o małym, jak i dużym natężeniu ruchu.

Piec do pizzy sterowany elektronicznie 2-komorowy, 12x pizza 350 mm, 19 kW, komory o wymiarach 1065x710x210 mm | PIZZA MASTER, PM 732ED od Technica

Zakup elektrycznego pieca do pizzy to wielotysięczna inwestycja. Szczególnie, jeśli chcesz korzystać z bezpiecznych, energooszczędnych, a przy tym nowoczesnych rozwiązań musisz przygotować się na wydatek rzędu 20 tysięcy złotych. Jest to cena, za którą kupisz najlepsze piece z serii PizzaMaster® składające się z wysokogatunkowych komponentów gwarantujących większą wydajność oraz szybki odzysk ciepła. To obecnie liderzy na gastronomicznym rynku, którzy łączą w sobie wszystkie zalety elektrycznych pieców do pieczenia pizzy.

Z drugiej strony, jeśli dysponujesz mniejszym budżetem możesz postawić na sprzęt AGD innych marek, w tym Hendi czy Stalgast. Cieszą się one równie dobrymi opiniami, a z czasem, dzięki wspomnianej budowie modułowej mogą zostać rozbudowane o kolejne komponenty. Takiej opcji nie dają piece gazowe ani opalane drewnem.

Piec jednokomorowy do pizzy, E-Start Line, 40x320 mm, 4,2 kW | STALGAST, 781301 od Technica

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE