Reklama

Reklama

Groźna bakteria w kiełbasie lokalnego producenta

Opublikowano: śr, 4 lip 2018 09:49
Autor:

Groźna bakteria w kiełbasie lokalnego producenta - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Główny Inspektorat Sanitarny wykrył obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii kiełbasy śląskiej wyprodukowanej przez zakłady mięsne Olewnik-bis.

Reklama

Główny Inspektorat Sanitarny wykrył obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii kiełbasy śląskiej wyprodukowanej przez zakłady mięsne Olewnik-bis. 

Bakteria Listeria jest bardzo niebezpieczna dla człowieka, zwłaszcza kobiet w ciąży. Wywołuje chorobę zwaną listeriozą i nawet 20-30 proc. przypadków zakażenia kończy się śmiercią. 

Jak poinformował GIS, bakterię wykryto w jednej z pięciu badanych próbek. Dotyczy to kiełbasy śląskiej ekstra wyprodukowanej przez zakłady "Olewnik-bis", numer partii 04128, termin spożycia 15 lipca 2018 r.

- Nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia - apeluje GIS. 

Producent poinformował konsumentów o wycofaniu produktu z rynku.

- Bezpieczeństwo zdrowotne naszych Konsumentów jest dla nas najważniejsze. W obecnej chwili wraz z działaniami naprawczymi prowadzimy wnikliwe obserwacje mające na celu ustalenie przyczyny potencjalnych niezgodności – napisał producent w oświadczeniu. 

Konsumenci, którzy nabyli wymieniony produkt, proszeni są o jego zwrot do placówki, w której został kupiony lub kontakt z firmą pod nr telefonu (24) 267 46 00. 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (19)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.