Zupa krem ze szparagów to pyszne, sezonowe danie!

Opublikowano:
Autor:

Zupa krem ze szparagów to pyszne, sezonowe danie! - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Sezon na szparagi trwa niestety bardzo krótko. Tym bardziej trzeba go jak najlepiej spożytkować. Świetnym pomysłem na wykorzystanie aromatycznych szparagów jest zrobienie np. pysznej zupy! Zupa krem ze szparagów to idealna propozycja! Sprawdź, jak prosto ją przygotować.

Sezon na szparagi trwa niestety bardzo krótko. Tym bardziej trzeba go jak najlepiej spożytkować. Świetnym pomysłem na wykorzystanie aromatycznych szparagów jest zrobienie np. pysznej zupy! Zupa krem ze szparagów to idealna propozycja! Sprawdź, jak prosto ją przygotować.

Zupa krem ze szparagów – które szparagi sprawdzą się najlepiej?

Tę pyszną zupę możesz zrobić zarówno z zielonych, jak i białych szparagów, chociaż te drugie sprawdzą się lepiej, gdyż są mniej łykowate. Zielone szparagi po ugotowaniu będą miękkie, a łyka z tych warzyw nie sprawią problemów przy blendowaniu. Zupa krem ze szparagów w połączeniu z aromatycznym serem pleśniowym stworzą niesamowite danie.

Zupa krem ze szparagów – składniki

Krem ze szparagów to prosty i szybki pomysł na pyszny obiad. Czego potrzebujesz, aby przyrządzić tę pyszną zupę?

  • 2 pęczki szparagów zielonych lub białych,
  • 6 szklanek bulionu, na przykład drobiowego,
  • 2 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • ząbek lub dwa ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietanki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • świeża pietruszka,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie zupy kremu ze szparagów

Szparagi myjemy, obieramy z włókien i odcinamy zdrewniałe końcówki, (nie nadają się do zupy, gdyż są zbyt łykowate), a resztę kroimy na kawałki o długości około 2 cm. Główki szparagów odkładamy osobno, ponieważ dodamy je dopiero pod koniec gotowania.

Kroimy drobno cebulę i podsmażamy na patelni na maśle, pod koniec dodając starty czosnek. Następnie kroimy ziemniaki w kostkę i wrzucamy na patelnię razem z pokrojonymi szparagami (bez główek!). Dodajemy pieprz i sól. Całość smażymy około 2 minuty, po czym przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez około 7-10 minut. Około 2 minuty przed końcem gotowania dorzucamy główki szparagów. Zupę przyprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej. Po ostygnięciu, dolewamy śmietankę kremówkę, po czym całość miksujemy blenderem na gładki krem. Zupę podajemy posypaną świeżą pietruszką.

Z czym podawać zupę krem ze szparagów?

Klasyczną zupę ze szparagów można w prosty sposób urozmaicić. Ze szparagami bardzo dobrze komponują się sery pleśniowe. Miksując zupę z serem camembert lub innym ulubionym serem, można uzyskać atrakcyjne połączenie smakowe. Warto próbować także dodawać do zupy np. inne warzywa – marchewkę lub cukinię.

Jakie dodatki sprawdzą się do zupy kremu ze szparagów?

Zupę krem można podawać z rozmaitymi dodatkami. Świetnie pasuje na przykład starty parmezan, grzanki lub chrupiące, bekonowe chipsy. Jeśli dodasz do zupy smażone kawałki łososia lub kurczaka, stworzysz pełnowartościowy posiłek.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE