Zielona kawa - dietetyczny fenomen

Opublikowano:
Autor:

Zielona kawa - dietetyczny fenomen - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości O niesamowitych właściwościach zielonej kawy słyszy się od lat. Jej skuteczność w walce z nadwagą potwierdzają dietetycy, lekarze oraz naukowcy, którzy przeprowadzili liczne badania nad jej składem i wpływem na ludzki organizm. Co warto wiedzieć o tym dietetycznym fenomenie?

O niesamowitych właściwościach zielonej kawy słyszy się od lat. Jej skuteczność w walce z nadwagą potwierdzają dietetycy, lekarze oraz naukowcy, którzy przeprowadzili liczne badania nad jej składem i wpływem na ludzki organizm. Co warto wiedzieć o tym dietetycznym fenomenie?

Green coffee - historia

Zielona kawa była znana od wielu lat, jednak popularność na świecie zdobyła dopiero za sprawą kardiochirurga, prowadzącego talk-show The Dr. Oz Show. Doktor Mehmat Oz zachwalał zieloną kawę jako bezpieczny i naturalny środek na odchudzanie, dzięki któremu można zrzucić kilkanaście kilogramów bez ryzyka wystąpienia efektu jo-jo. Początkowo po suplementy z zieloną kawą zaczęli sięgać Amerykanie, lecz wkrótce wysoka skuteczność kuracji green coffee sprawiła, że o preparacie usłyszał cały świat.

Wartości odżywcze green coffee

Zielona kawa jest produktem w pełni naturalnym, dzięki czemu jest bezpieczna dla większości osób, którym zależy na obniżeniu wagi ciała. Są to niepalone ziarna kawy, a więc znajduje się w nich duża zawartość kofeiny. Kofeina pobudza i przyśpiesza metabolizm, co ułatwia spalanie kalorii i zmniejsza ryzyko gromadzenia się tkanki tłuszczowej w problematycznych partiach ciała.

Zielona kawa zawiera duże ilości magnezu, potasu, kwasów organicznych, witaminy PP i pektyny. W odchudzaniu najważniejszą rolę ogrywa jednak znajdujący się w green coffee kwas chlorogenowy. Jest to polifenol, wykazujący właściwości przeciwutleniające o wysokiej biodostępności. To właśnie on odpowiada za cierpki smak zielonej kawy, dlatego zwykle poleca się jej stosowanie w postaci tabletek.

Kwas chlorogenowy pomaga w redukcji wagi ciała i zapobiega problemom z nadciśnieniem tętniczym. Kwas hamuje wydzielanie 11-ß-dehydrogenazy hydrosteroidowej w tkance tłuszczowej i wątrobie oraz zapobiega przekształcaniu kortyzolu nieaktywnego w aktywny. Waga ciała spada również dlatego, że kwas chlorogenowy zmniejsza przyswajalność cukrów w jelicie cienkim. Im mniej cukrów się przyswaja, tym mniej kalorii z pożywienia jest wykorzystywane przez organizm. Ciało czerpie więc energię z zapasów tkanki tłuszczowej, a masa ciała obniża się w bezpiecznym tempie, ok. 0,5-1 kg na tydzień.

Wpływ zielonej kawy na odchudzanie

Dzięki zielonej kawie organizm szybciej spala kalorie i przyswaja ich mniej z pożywienia. Kwas chlorogenowy i kofeina sprawiają, że układ pokarmowy pracuje sprawniej. Ponadto poziom cukru we krwi utrzymuje się na stałym, niskim poziomie, co zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha. Obniżenie poziomu glukozy we krwi ułatwia odchudzanie nawet tym osobom, które zmagają się z cukrzycą typu I lub II. Green Coffee zmniejsza również wchłanianie tłuszczu z pożywienia, dzięki czemu ilość przyswajanych kalorii w ciągu dnia ulega obniżeniu o kilkanaście procent.

Badania naukowe udowodniły, że osoby regularnie stosujące zieloną kawę w ciągu sześciu tygodni traciły aż 10,5 kg, a ich BMI spadało o ponad 10 procent. Dodatkowo udział tkanki tłuszczowej w organizmie zmniejszył się u badanych o ponad 15 procent, co wpłynęło pozytywnie na ich zdrowie. Tkanka tłuszczowa znikała głównie z okolic brzucha, dzięki czemu u osób stosujących green coffe spadało ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych.

Jak stosować green coffe?

Zielona kawa w tradycyjnej formie jest dostępna w postaci ziaren, z których przygotowuje się napar. Smak naparu jest nieprzyjemny, dlatego większość osób wybiera preparat w postaci tabletek. Tabletki takie jak Green Coffee 5k zawierają wyciąg z zielonej kawy oraz są wzbogacone o magnez. Inny preparat, Green Coffee Plus, zawiera natomiast dodatkowe składniki w postaci guarany, czarnego pieprzu, tyrozyny, zielonej herbaty, gorzkiej pomarańczy i magnezu.

W przypadku przyjmowania zielonej kawy w tabletkach, zaleca się stosowanie 2 kapsułek preparatu w ciągu dnia, najlepiej po głównym posiłku. Efekty kuracji są najlepsze, jeżeli dodatkowo dba się o aktywność fizyczną i stosuje się lekką, zbilansowaną dietę. Przeciętny czasu kuracji green coffe wynosi od 1 do 3 miesięcy w zależności od wielkości nadwagi i wymarzonej wagi końcowej.

Skutki uboczne stosowania zielonej kawy

Suplement green coffe nie może być zażywany przez dzieci do 12 roku życia, kobiety ciężarne oraz karmiące piersią. W pozostałych grupach nie odnotowano żadnych działań niepożądanych preparatu, dzięki czemu może zażywać go większość odchudzających się osób. Green coffe może jednak spowodować nadmierne pobudzenie u osób, które dotychczas przyjmowały niewielkie ilości kofeiny. Może również dojść do wystąpienia reakcji alergicznych, spowodowanych nadwrażliwością na którykolwiek składnik preparatu z zieloną kawą. Jeżeli pojawią się uciążliwe objawy ze strony układu pokarmowego lub inne symptomy wskazujące na reakcję alergiczną, wskazane jest natychmiastowe zakończenie kuracji green coffee.

Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia skutków ubocznych, powinno się wybierać green coffe ze sprawdzonych źródeł - dzięki temu będzie się miało pewność co do bezpieczeństwa składu suplementu.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE