Minął rok od otwarcia Skansenu Osadnictwa Nadwiślańskiego w Wiączeminie. Mnóstwo osób przyjechało, aby zobaczyć zagrody olenderskie z autentycznymi zabudowaniami mieszkalnymi, gospodarczymi i powidlarnią, kościół z 1901 i cmentarz z zachowanymi pochówkami z drugiej połowy XIX wieku. Wszystko usytuowane 700 metrów od Wisły. W najbliższy weekend w skansenie liczą, że pogoda zachęci do przyjazdu - planują urodzinową imprezę.
Jak przystało na pierwsze urodziny w Wiączeminie, musi być odpowiedni program. Goście będą mogli poczęstować się potrawami polskimi i olenderskimi. Proponują degustacje – w menu m.in. radziwski potrzos, krem z dyni, olenderskie siakefusier i siulteohre. Powidła olenderskie oraz słodką urodzinową niespodziankę przygotuje Spółdzielnia kucharska COR ET MANUS „Jak u Eli”. Potrawy zostaną przyrządzone częściowo z ekologicznych zbiorów z upraw w skansenie. Kulinarne specjały to oczywiście nie wszystko, co ma skusić do przyjazdu. Warto zajrzeć na pokazy łyżkarskie i tkackie, warsztaty malowania olenerskich wzorów, a także na kiermasz – w ofercie m.in. chleby, oleje tłoczone na zimno i pesto z jarmużu. Miłośnicy fotografii będą mogli za to obejrzeć wystawę zdjęć Marka Englisza "Pospolite lecz nieznane - różnorodność roślin w krajobrazie rolniczym". A do tego dużo muzyki – gwiazda wydarzenia to Kapela Brodów – i tańca. Impreza, która będzie w niedzielę, 20 października, potrwa od godz. 10:00 do 18:00, a zaproszeni są wszyscy zainteresowani historią, kulturą, pięknymi widokami, recyklingiem i dobrą zabawą.
Program:
-- od godz. 10:00 aż do 16:00 na terenie skansenu proponują warsztaty, pokazy i kiermasz. Prosto ze straganów kupić będzie można ręcznie wytwarzane biżuterię, ozdoby, obrazy, zabawki, ubrania, torebki, ceramikę tradycyjną i artystyczną, dywany dwuosnowowe, drewniane łyżki, niecki i inne naczynia zasobowe, mydła na bazie olejów. Do tego produkty regionalne, wytwarzane lokalnie (powidła olenderskie, sery białe i żółte typu szwajcarskiego, chleby, oleje - rzepakowy, lniany, ostropestowy, słonecznikowy - tłoczone na zimno, miody i inne produkty pszczelarskie, soki, pierniki, eko borówki, pesto z jarmużu, dżemy, suszone owoce, ciasta i wiele innych przetworów). Goście skansenu obejrzą pokazy przędzenia na kołowrotku (zagroda z Białobrzegów), wykonywania szydełkowych koronek (zagroda z Kępy Karolińskiej), tradycyjnego kowalstwa (zagroda z Kępy Karolińskiej). Będzie także mnóstwo warsztatów - w dużym namiocie: garncarskie, łyżkarskie, tkackie, malowania olenderskich wzorów, wykonywania recyklingowej zabawki drewnianej, w domu polskim: kwiatów bibułowych i jesiennej pocztówki na papierze czerpanym.
-- oficjalne powitanie gości zaplanowano na godz. 14.00
-- wystąpią lokalne zespoły dziecięce i młodzieżowe (od godz. 14.15). Będą to: grupa ze Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Borkach, „Małe Czermno” ze Szkoły Podstawowej im. Władysława Stanisława Reymonta w Czermnie oraz „Kamieniaki” ze Szkoły Podstawowej im. Marii Kownackiej w Nowym Kamieniu.
-- dla wszystkich zagra orkiestra dęta Ochotniczej Straży Pożarnej w Słubicach (godz. 15.00)
-- Magdalena Lica-Kaczan, kustosz skansenu, opowie o "1. roku w Skansenie Osadnictwa Nadwiślańskiego w Wiączeminie Polskim" (od godz. 15.30)
-- potańcówka przy muzyce Zespołu Ludowego im. Cecylii Milczarek „Grzybowianki & Grzybowiacy” oraz kapeli podwórkowej "Chłopaki do wzięcia". (od godz. 16.00)
-- na zakończenie w skansenie wystąpi Kapela Brodów. Grupa od 1992 roku prezentuje polską muzykę tradycyjną, utwory świeckie i religijne z obszaru Pierwszej Rzeczpospolitej.
Wstęp na imprezę jest wolny.