Żurek z jajkiem, kołduny w barszczu albo w rosole, łopatka w sosie grzybowym, golonka w piwie, kaczka na słodko, a na deser szarlotka. Taki zestaw proponuje jedna z płockich restauracji z powodu wyjątkowej okazji. W końcu jak świętować przypadające 11 listopada urodziny Polski, to hucznie i wspólnie. W tym roku po raz pierwszy smakołyki polskiej kuchni trafią na restauracyjne stoły w Stanach Zjednoczonych i w Żytomierzu.
W najbliższy piątek czas na wspólne obchody. Jeśli więc potraktujemy Narodowe Święto Niepodległości jako urodziny Polski, należy postąpić jak na urodziny przystało. Wspólnie usiąść do stołu i skosztować tego, co najlepsze w polskiej kuchni. Od pięciu lat Dzień Kuchni Polskiej uzupełnia ofertę obchodów 11 listopada. Pomysł polegał na tym, aby namówić lokalnych restauratorów do stworzenia menu w specjalnych cenach. Przyjemny smak potraw to jedna sprawa, druga to przyjemność zjedzenia wspólnego obiadu poza domem i cieszenia się tą chwilą, delektowania i odkrywania tego, co proponują szefowie kuchni w trakcie przyjemnej rozmowy z najbliższymi.
Pomysł biesiadowania zaszczepił się na płockim gruncie. Wszystko za sprawą Cezarego Supła z Fundacji Vivat Polonia!, który postanowił popularyzować kulinarne smakołyki kojarzone z tradycjami polskiej kuchni. W końcu kto by nie chciał smacznie zjeść? Kto tak łatwo zostawi na stole schabowego albo rosół zupełnie nie tknięte? Każdy tu jest własnym kompozytorem zestawu ulubionych dań. A jeśli w dodatku ceny będą świąteczne, niższe od tych na co dzień, to już po prostu szkoda siedzieć w domu.
Właściciele punktów gastronomicznych włączają się do tej akcji bezpłatnie. Inicjatywa z roku na rok staje się coraz popularniejsza. Zaczęło się od Płocka, następnie akcja ogarnęła inne miasta na Mazowszu, a nawet osiągnęła już zasięg międzynarodowy. W tym roku Dzień Kuchni Polskiej po raz pierwszy będzie obchodzony w Stanach Zjednoczonych, w tym w restauracji Qulinarnia Nowoczesna kuchnia polska. Nie jesteśmy już tylko w rodzinnym gronie, 11 listopada świętujemy radośnie wszyscy razem bez względu na animozje, poglądy czy wyznanie. Postarajmy się, aby łączył nas wspólny stół i zapraszajmy swoich znajomych, aby przyszli na największe urodziny, jakie organizowane są w naszym mieście w ciągu roku.
Pełne menu w każdej z restauracji biorącej udział w akcji znajdziemy na stronie www.dzienkuchni.pl.
Propozycje na obiad 11 listopada:
- Zajazd Rybaki (żurek z jajkiem, kołduny w barszczu, kołduny w rosole, łopatka w sosie grzybowym, kluski śląskie, buraczki zasmażane, golonka w piwie podana z ziemniakami i czerwoną kapustą, kaczka na słodko wraz z ziemniakami, czerwoną kapustą zasmażaną z rodzynkami, a na koniec uczty szarlotka na ciepło z lodami),
- Antrykot Steakhouse,
- Art Deco (do wyboru czekadełko, czyli pasztet z ćwikłą i żurawiną, rosół z gęsiny, czernina z kluskami ziemniaczanymi, zupa zacierkowa, krem z borowików, żur staropolski z jajkiem i kiełbasą, pierogi z gęsiną, gęś faszerowana z modrą kapustą, kaczka pieczona z sosem miodowo-pomarańczowym, zrazy wołowe podane z kaszą gryczaną i buraczkami, tradycyjny schabowy z zasmażką, szarlotka na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, tort dyniowy, tradycyjny sernik z malinami),
- Browar Tumski (dostaniemy zupę ogórkową z pierogami z gęsiną),
- Cafe Tumy,
- na szarlotkę na ciepło z lodami i z bitą śmietaną bądź na sernik wiedeński, ciasto marchewkowe możemy wpaść do Centro Cafe na Tumskiej,
- zupa Jankela będzie na urodzinowych gości czekała w Esterze, także m.in. zupa pomidorowa, schab i pierogi,
- w Hotelu Herman serwują zimne nóżki wieprzowe podane z marynowanymi grzybkami, chrzanem i octem winnym, ewentualnie może być do wyboru żurek z wędzonką, żeberka w sosie własnym z musem z cebuli, chrzanowym puree i chrupiącym jarmużem, a na osłodę szarlotka na ciepło,
- w naleśnikarni La Petite zdecydowano się na zestaw: staropolski żur szlachetny z grzybkami, żeberka w kapuście z ziemniakami, deser z kaszy jaglanej z owocami,
- Grand Burger, w tym lokalu czeka na nas porcja schabowego z frytkami i surówką, golonka z pieczywem lub bigos z pieczywem,
- Restauracja & Sushi Samuraj proponuje zestaw dań: zupa krem z dyni, do tego "polskie sushi" gołąbki w kapuście z ziemniakami,
- Wieża Ciśnień w menu ma żeberka, steki, burgery,
- Trzy Klimaty,
- Czerwony Atrament,
- Garaż Grill&Bar (wątróbka drobiowa z plackami ziemniaczanymi i ogórkiem konserwowym, kiełbasa z grilla z cebulką i zestawem surówek, ewentualnie naleśniki z twarogiem w polewie z gorącymi truskawkami),
- Hotel Tumski,
- Restauracja Starzyński (w ofercie flaki wołowe po warszawsku, kotlet schabowy z kością podawany z kapustą duszoną i ziemniakami tłuczonymi, sernik pieczony tradycyjny),
- Cukiernia Anna (eklerek, babeczka, ptyś, ciasteczko tortowe),
- Oberża Pod Strzechą,
- Karczma Pod Strzechą (kapuśniak, kotlet mielony, ziemniaki z wody i buraczki)
- pizzeria Trattoria Presto z ujęłą w menu zupą cebulową z grzankami, polędwiczkami wieprzowymi i sernikiem,
- Restauracja Hotel Petrochemia (domowe flaki z majerankiem, kluski ziemniaczane z twarogiem i boczkiem, pierogi z mięsem bądź pierogi ruskie, kotlet schabowy z sałatką ziemniaczaną)
- Stary Rynek 4 (zestaw: rosół z gęsiny z makaronem, pierogami z mięsem i ciastko "runo leśne", do popicia kompot korzenno-jabłkowy, wśród innych propozycji rosół z gęsi z makaronem, czernina szarymi kluskami, żurek na zakwasie z kiełbasą i puree marchewkowym, pierogi z mięsem, szare kluski z okrasą z boczku i twarogiem),
- Restauracji Akapit,
- Restauracja Piano Express (12 listopada zaproponują czerninę z kluseczkami ziemniaczanymi),
- Restauracja Petropol (za 25 zł będzie zupa pomidorowa z domowym makaronem, naleśniki z czekoladą i serkiem waniliowym),
- schabowym z surówkami i frytkami kusi Stacja Warka,
- możemy wpaść do Vegancji na pajdę chleba razowego ze smalcem z fasoli i z ogórkiem kiszonym, pomidorową z chili, kurczaka w pomarańczowym curry i na ciasto dyniowe .
W piątek nawet w Rock'69 skosztujemy sernika z galaretką. Ma być "patriotyczny". Szykują się udane urodziny.