Katar, kaszel i podwyższona temperatura ciała to jedne z najczęstszych objawów przeziębienia i grypy. W sezonie jesienno-zimowym dolegliwości te towarzyszą nam wyjątkowo często i utrudniają normalne funkcjonowanie.
W aptekach dostępna jest cała gama leków łagodzących pierwsze symptomy choroby. Nie zawsze jednak pamiętamy, że równie skuteczne mogą być sprawdzone, domowe sposoby, stosowane od pokoleń.
Naturalne antybiotyki
Do naturalnych metod wspierania odporności należą produkty, które większość z nas ma pod ręką w kuchni. Wśród tzw. "naturalnych antybiotyków" wymienia się m.in. miód, imbir czy cebulę.
Za jeden z najcenniejszych, a zarazem najsilniejszych naturalnych antybiotyków od lat uznawany jest czosnek.
Od dawna wykorzystywany jest w walce z infekcjami i drobnoustrojami, głównie ze względu na zawartość allicyny oraz antyoksydantów, które wspomagają odporność organizmu. Czosnek jest również źródłem witaminy C, PP oraz witamin z grupy B.
Warzywo o charakterystycznym smaku i zapachu działa jednak nie tylko na przeziębienia. Liczne publikacje medyczne wskazują, że czosnek ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwrobacze, łagodzi zgagę i zmniejsza lepkość krwi.
Jak stosować czosnek?
Najlepiej spożywać go w naturalnej postaci.
Aby zadbać o odporność, zaleca się jedzenie 1-2 zmiażdżonych ząbków dziennie. Można dodać je jako przyprawę do obiadu albo położyć na kanapkę.
Przy bólu gardła lub uporczywym kaszlu pomocne może okazać się również ciepłe mleko z miodem, masłem i dodatkiem ząbka czosnku.
Warto jednak pamiętać, że choć domowe sposoby mogą nam pomóc, nie zastąpią fachowej porady medycznej! Jeżeli objawy nie ustępują lub nasilają się, warto skonsultować problem z lekarzem.
Komentarze (0)