reklama

Trwa sezon na przeziębienia. Ten naturalny antybiotyk większość z nas ma w swojej kuchni

Opublikowano:
Autor:

Trwa sezon na przeziębienia. Ten naturalny antybiotyk większość z nas ma w swojej kuchni - Zdjęcie główne
Autor: pixabay

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościJesienią i zimą nasza odporność jest wystawiona na ciągłą próbę. Niska temperatura i większa liczba wirusów sprawiają, że łatwiej o infekcję. Oto, co zrobić, aby dobrze przygotować swój organizm i zawalczyć z chorobą już od pierwszych jej objawów.
reklama

Katar, kaszel i podwyższona temperatura ciała to jedne z najczęstszych objawów przeziębienia i grypy. W sezonie jesienno-zimowym dolegliwości te towarzyszą nam wyjątkowo często i utrudniają normalne funkcjonowanie. 

W aptekach dostępna jest cała gama leków łagodzących pierwsze symptomy choroby. Nie zawsze jednak pamiętamy, że równie skuteczne mogą być sprawdzone, domowe sposoby, stosowane od pokoleń.

Naturalne antybiotyki

Do naturalnych metod wspierania odporności należą produkty, które większość z nas ma pod ręką w kuchni. Wśród tzw. "naturalnych antybiotyków" wymienia się m.in. miód, imbir czy cebulę.

reklama

Za jeden z najcenniejszych, a zarazem najsilniejszych naturalnych antybiotyków od lat uznawany jest czosnek.

Od dawna wykorzystywany jest w walce z infekcjami i drobnoustrojami, głównie ze względu na zawartość allicyny oraz antyoksydantów, które wspomagają odporność organizmu. Czosnek jest również źródłem witaminy C, PP oraz witamin z grupy B.

Warzywo o charakterystycznym smaku i zapachu działa jednak nie tylko na przeziębienia. Liczne publikacje medyczne wskazują, że czosnek ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwrobacze, łagodzi zgagę i zmniejsza lepkość krwi.

Jak stosować czosnek?

Najlepiej spożywać go w naturalnej postaci.

reklama

Aby zadbać o odporność, zaleca się jedzenie 1-2 zmiażdżonych ząbków dziennie. Można dodać je jako przyprawę do obiadu albo położyć na kanapkę. 

Przy bólu gardła lub uporczywym kaszlu pomocne może okazać się również ciepłe mleko z miodem, masłem i dodatkiem ząbka czosnku.

 

Warto jednak pamiętać, że choć domowe sposoby mogą nam pomóc, nie zastąpią fachowej porady medycznej! Jeżeli objawy nie ustępują lub nasilają się, warto skonsultować problem z lekarzem. 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo