Reklama

Przedszkole do remontu. Ogłoszono przetarg

Opublikowano:
Autor:

Przedszkole do remontu. Ogłoszono przetarg - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości O tym remoncie mówiło się od dawna. Przedszkole przy ul. Gałczyńskiego wymaga kompleksowych działań, od dach po fundamenty, co potwierdziła ekspertyza. Zgodnie z ogłoszonym przetargiem ekipa budowlana powinna wkroczyć do pracy z początkiem sierpnia tego roku i skończyć inwestycję w czasie dwunastu miesięcy.

O tym remoncie mówiło się od dawna. Przedszkole przy ul. Gałczyńskiego wymaga kompleksowych działań, od dach po fundamenty, co potwierdziła ekspertyza. Zgodnie z ogłoszonym przetargiem ekipa budowlana powinna wkroczyć do pracy z początkiem sierpnia tego roku i skończyć inwestycję w czasie dwunastu miesięcy.

Na stan budynku, w którym mieści się przedszkole publiczne nr 3 z oddziałami integracyjnymi, niektórzy radni zwracali uwagę już parokrotnie. Temat pojawił się na sesji pół roku temu, kiedy ogłoszono, że miasto wycofuje się z budowy przedszkola przy ul. Kazimierza Wielkiego. Wówczas ponownie zapowiedziano, że remont rozpoczęty najprawdopodobniej w lecie 2016 roku, obejmie placówkę przy ul. Gałczyńskiego 3.

- Planujemy kompleksowy remont, nie żadną kosmetykę, wymianę okien czy termomodernizację – informował wówczas wiceprezydent Jacek Terebus. - Chcemy zlikwidować cieki wodne, które przez lata powodowały dalszą degradację budynku. Po starym przedszkolu zostanie tylko konstrukcja i na niej powstanie nowoczesne przedszkole.

Z kolei wiceprezydent Roman Siemiątkowski zapewniał, że znajdzie tam miejsce przeszło 200 dzieci, w tym w utrzymanych oddziałach integracyjnych.

Ratusz faktycznie ogłosił 14 marca przetarg polegający na przebudowie przedszkola przy ul. Gałczyńskiego, który obejmuje wykonanie wielobranżowych robót budowlanych, dostawę i montaż wyposażenia technologicznego budynku, zagospodarowanie terenu wraz z wyposażeniem w oparciu o zatwierdzony projekt budowlany i pozwolenie na budowę.

Budynek trzeba doprowadzić do takiego stanu, aby maluchy mogły w nim przebywać w o wiele bardziej komfortowych warunkach, dlatego też nieco zmieni się układ komunikacyjny w środku. Wnętrza doczekają się nowej aranżacji, jednak nie przewidziano znaczącej ingerencji w istniejącą konstrukcję i główne gabaryty placówki. Forma pierwotna budynku zostanie zatem taka, jaka była, ale z dodaniem dodatkowych elementów, jak ruchome żaluzje i kolorowe przesłony, aby nadać indywidualnego wyrazu całości. Wejście główne pozostanie w tym samym miejscu. Tuż za nim znajdą się szatnie z półkami na buty, wieszaki na odzież. Wszystko w takiej ilości, aby każde dziecko miało do dyspozycji własną szafkę.

Pojawią się dwie kolejne klatki schodowe oraz udogodnienia dla osób z niepełnosprawnością poprzez zamontowanie dźwigu i pochylni.  Przewiduje się podział na trzy obszary: dysponujący odrębnym wejściem blok żywieniowy w północno-wschodniej części placówki (posiłki na piętro będą transportowane z kuchni specjalnym dźwigiem), blok dydaktyczny (składający się z dziewięciu sal przedszkolnych, trzech sal do nauczania w ramach zajęć indywidualnych i dużej sali do zajęć ruchowych) oraz zaplecze administracyjne (w tym gabinety lekarskie). Pozostałą powierzchnię zapełnią pomieszczenia techniczne i magazynowe.

Budynek należy zabezpieczyć przed wilgocią, zadbać o stan dachu. Prace obejmą też stolarkę i ślusarkę, wykonanie nowych instalacji w budynku (przyłączem cieplnym i przebudową łącza cieplnego zajmie się dostawca, firma Fortum, ten element nie jest ujęty zamówieniem). Ściany również zostaną docieplone.

Przed przedszkolem zaplanowano parking na 48 miejsc postojowych oraz cztery place zabaw umieszczone na nawierzchni syntetycznej poliuretanowej w kolorze czerwonym, pomarańczowym, niebieskim i żółtym. W ramach nowego zagospodarowania terenu postanowiono zniwelować górkę do zjeżdżania na rzecz nowej, nasadzić nową zieleń i wydzielić ogród przedszkolny, aby wszystko stało się bardziej przyjemne dla oka. Projektant wymyślił, aby powstała tam zróżnicowana tematycznie strefa doświadczania świata z podziałem na zapach, kolor i wygląd.

W planach zamieszczono jeszcze przebudowę schodów i tarasów zewnętrznych, które obecnie są w złym stanie technicznym. Zostanie dobudowana pochylnia dla osób niepełnosprawnych. Na koniec cały teren doczeka się nowego ogrodzenia. W dokumentacji znajdziemy także wzmianki o monitoringu wizyjnym, instalacji nagłośnieniowej w sali widowiskowo-sportowej. Oczywiście nie zapomniano o nowym wyposażeniu na bloku żywieniowym czy nowych meblach.

W tym roku Ratusz zarezerwował na przebudowę przedszkola kwotę 1 mln 900 tys. zł brutto.

Czytaj też:

Fot. 1 - stan obecnego przedszkola przy ul. Gałczyńskiego, Karolina Burzyńska/Portal Płock, 2 i 3 - dokumentacja przetargowa, UMP.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE