Reklama

POKiS zmieni się nie do poznania. Mamy zdjęcia z budowy

Opublikowano: śr, 14 mar 2018 11:23
Autor:

POKiS zmieni się nie do poznania. Mamy zdjęcia z budowy - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Trwają prace nad adaptacją budynku dawnej Szkoły Podstawowej nr 4 i Gimnazjum nr 2 pod potrzeby Płockiego Ośrodka Kultury i Sztuki. Remont zakończy się latem tego roku. W piwnicy powstanie m.in. sala do prób zespołów muzycznych, sala kinowa, pracownia montażu filmu. Na piętrach będą pracownie fotograficzne, plastyczne, studio nagrań, sale do prób wokalnych, a także sala baletowa.

Trwają prace nad adaptacją budynku dawnej Szkoły Podstawowej nr 4 i  Gimnazjum nr 2 pod potrzeby Płockiego Ośrodka Kultury i Sztuki. Remont zakończy się latem tego roku. W piwnicy powstanie m.in. sala do prób zespołów muzycznych, sala kinowa, pracownia montażu filmu. Na piętrach będą pracownie fotograficzne, plastyczne, studio nagrań, sale do prób wokalnych, a także sala baletowa.

Dawna sala gimnastyczna „czwórki” zamieni się w salę koncertową z uniwersalną sceną. Adaptacja szkoły na nową siedzibę POKiS kosztować będzie prawie 4,3 mln zł. Miasto zdobyło na ten cel dotację z UE w wysokości blisko 2,8 mln zł.

Zgodnie z informacją uzyskaną od Jarosława Pawluka - kierownika budowy - prace zostały wykonane w 80 procentach. 

- Do wykonania zostały prace wykończeniowe - wyjaśniła Jarosław Pawluk. - Została położona nowa elewacja, wymieniono kanalizację, elektrykę. Pod siedzibę POKiS-u dostosowane zostaną dwa piętra budynku i parter, z wyłączeniem około 30 proc. powierzchni pod potrzeby Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej.

Na czterech kondygnacjach znajdują się dwa przestronne pomieszczenia wykonane w technologii dźwiękowo-izolacyjnej - służące jako sala koncertowa i sala prób da zespołów muzycznych, sala kinowa, do której przeniesie się znane płocczanom Kino za Rogiem. Będzie sala do zajęć z maluchami, sale taneczne - baletowe, pracownie fotograficzne i plastyczne, sale dydaktyczne i studio nagrań. I oczywiście biura dla administracji POKIS-u.

Jak podkreślił kierownik, wystrój wnętrz jest oszczędny w kolorystyce, dominuje szarość i biel. W korytarzach industrialnego charakteru nadaje efekt dekoracyjnego betonu na ścianach. Podłogi również utrzymane są w tej stylizacji. Podyktowane to też było, jak mówi wykonawca, informacją, że hol będzie służył jako galeria. Kolorystyka oszczędna jest więc jak najbardziej na miejscu i będzie pod nią stanowiła znakomite tło, podkreślił

- Już powoli można zauważyć, że sala kinowa i sala koncertowa nabierają kształtów - wskazał kierownik. - Sala widowiskowa ma pomieścić 200 osób, a sala kinowa 35 miejsc.

Budynek jest w pełni dostosowany do potrzeb niepełnosprawnych. Na zewnątrz znajduje się parking na osiem miejsc. Teren ma zostać odgrodzony od części, w której znajduje się boisko. 

- Prace planowo mają zostać zrealizowane w maju - powiedział Jarosław Pawluk. - Jak dotąd wszystko idzie zgodnie z planem - zapewnił.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE