Reklama

Reklama

Nowy lokal na starówce już teraz kusi smakoszy. W karcie domowe pyszności

Opublikowano: pt, 10 sty 2020 18:31
Autor:

Nowy lokal na starówce już teraz kusi smakoszy. W karcie domowe pyszności - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Niedługo otwierają, dlatego zdradzono czego można oczekiwać w karcie po przekroczeniu progu nowego lokalu. Zapraszają gości szukających miejsc i smaków wyjątkowych. – Patrząc z marketingowego punktu widzenia można tu widzieć tylko kolejne miejsce spotkań, w którym można miło spędzić czas, zjeść domowe dania. I to jest oczywiście prawda. Ale trzeba pamiętać, że Salonik, podobnie jak prowadzone przez Stowarzyszenie AS restauracje Gary Babci Krysi, to miejsce mające wyjątkową rolę – niesienia pomocy.

Reklama

Niedługo otwierają, dlatego zdradzono czego można oczekiwać w karcie po przekroczeniu progu nowego lokalu. Zapraszają gości szukających miejsc i smaków wyjątkowych. – Patrząc z marketingowego punktu widzenia można tu widzieć tylko kolejne miejsce spotkań, w którym można miło spędzić czas, zjeść domowe dania. I to jest oczywiście prawda. Ale trzeba pamiętać, że Salonik, podobnie jak prowadzone przez Stowarzyszenie AS restauracje Gary Babci Krysi, to miejsce mające wyjątkową rolę – niesienia pomocy.

Płocczanie zdążyli już poznać Babcię Krysię i serwowane specjały. W lokalu ma być przyjemnie, wręcz domowo. Podobnie ma być z serwowanym jedzeniem. Jak wiadomo kuchnia to ogrom możliwości i smaków. Oni stawiają na polską, tradycyjną kuchnię, smakującą dzieciństwem.

Niedługo po otwarciu pierwszego lokalu, zdecydowali się na poszerzenie działalności, tym razem remontując lokal na Starym Rynku, a dokładnie w lokalu przy Starym Rynku 27 (niegdyś był tu Akapit). Nową restaurację nazwali "Salonikiem Babci Krysi". Otwierają 18 stycznia. W samo południe nowa restauracja będzie gotowa na powitanie gości, natomiast na godz. 14.00 zapraszają na pyszny tort. Tak, jak i w przypadku pozostałych restauracji, cały wypracowany dochód zostanie przeznaczony na cele statutowe Stowarzyszenia, czyli wspieranie seniorów w bardzo różnorodny sposób np. przy zakupie leków, dofinansowaniu turnusów rehabilitacyjnych, zakupie opału. Nowe miejsce stanie się kolejnym elementem pozwalającym na świadczenie pomocy.

– To dobre, wyjątkowe miejsce pozwalające nam jeszcze bardziej pomagać. A to jest najważniejsze przesłanie i główna misja Stowarzyszenia AS, a co za tym idzie, kolejnych jego działań – mówi Rafał Chmielewski, prezes Stowarzyszenia na Rzecz Wspierania Aktywności Seniorów AS.

Przypomnijmy, że płocka filia Stowarzyszenia na Rzecz Wspierania Aktywności Seniorów AS działa w Płocku przy ul. Obrońców Płocka 1920 r. od 30 marca ubiegłego roku. Jest to pierwsza filia prowadzona poza macierzystą siedzibą AS’a w Mławie.

[ZT]23676[/ZT]

Powstający Salonik Babci Krysi, będzie po prowadzonej w Płocku przez Stowarzyszenie restauracji Gary Babci Krysi, drugim lokalem AS’a, ale o innej linii, nastawionej na dania sezonowe, pełne owoców, warzyw, smaków charakterystycznych dla pór roku. W karcie dań, przygotowanej także w języku angielskim, znajdą się dania z mięs drobiowych, wieprzowych czy wołowych. Goście oczekujący na dania wymagającego dłuższego czasu przygotowania będą mogli w międzyczasie skusić się na inne dania ciepłe, jak chociażby pierogi, kluski śląskie, kopytka. Jednocześnie nie zapominają o najmłodszych, dlatego jest to również propozycja dań dla wnucząt. W Saloniku przede wszystkim stawiają na klasykę. Będzie złocisty rosołek, własnoręcznie przygotowywany budyń śmietankowy z konfiturą wiśniową, placek drożdżowy, a także kasza manna. W karcie znajdziemy również dania wegetariańskie, bezglutenowe, bezmięsne. Warto o tym lokalu pamiętać szukając dogodnego miejsca na lunch, aby zjeść domowy obiad lub kolację. W Saloniku nie będą serwowane obiady ze zniżką dla członków Stowarzyszenia.

Zarówno w menu, jak i wystroju, nie zabraknie oczywiście tego co się kojarzy z sezonowymi smakami, zapachami, czyli domowych przetworów z linii Spiżarnia Babci Krysi przygotowanych ze świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Przetwory wykorzystają w trakcie przygotowywania potraw na miejscu, można będzie je także nabyć w Saloniku. Na początek zaoferują domową ćwikłę z chrzanem i pikle z ogórków, zaś dla najmłodszych konfiturę wiśniową.  Począwszy od 18 stycznia swoje specjały zaczną serwować codziennie w godzinach od 12.00 do 22.00.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (32)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.