Reklama

Reklama

Ma być jak w niebie. Tak zmienią się wnętrza po remoncie [WIZUALIZACJE]

Opublikowano: śr, 10 sty 2018 06:12
Autor:

Ma być jak w niebie. Tak zmienią się wnętrza po remoncie [WIZUALIZACJE] - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Lampy przypominające chmury, ściana z fototapetą z pierzastymi obłokami na tle błękitnego nieba, nawet krzesła są tu niebieskie. Do takiej biblioteki będzie można przychodzić z przyjemnością.

Reklama

Lampy przypominające chmury, ściana z fototapetą z pierzastymi obłokami na tle błękitnego nieba, nawet krzesła są tu niebieskie. Do takiej biblioteki będzie można przychodzić z przyjemnością.

Zasadniczą inspiracją dla nowego wystroju Biblioteki Pedagogicznej przy ul. Gałczyńskiego było niebo i pod ten koncept dobrano cała resztę. W końcu nie od dziś wiadomo, że niektórzy miłośnicy książek są niemalże w siódmym niebie, kiedy mają ich jak najwięcej w zasięgu ręki.

Pomieszczenia przeszły ponowną aranżację - wnętrze opracowano w taki sposób, by sprzyjało skupieniu i budziło pozytywne skojarzenia. W niektórych pomieszczeniach pojawią się fototapety w chmury oraz charakterystyczne lampy. Barwy widoczne w zaproponowanym wystroju są stonowane, tak odmienne od różnokolorowych okładek książek, jakich jest pełno w każdej bibliotece.

- Dzięki takiemu zabiegowi książki wychodzą na pierwszy plan, czyli tak, jak powinno być w bibliotece – mówi dyrektor biblioteki Agnieszka Olczyk-Twardy.

Cały projekt objął kilka pomieszczeń, w tym wypożyczalnię, czytelnię, pracownię komputerową i korytarze. Modernizacji wymagały instalacje; elektryczna, centralnego ogrzewania i teletechniczna, zamontowano nową stolarkę drzwiową, rolety antywłamaniowe, do magazynu wstawiono regały. Położono gładzie, malowano ściany.

To nie wszystko. Do dyspozycji odwiedzających będzie również nowy katalog do przeglądania zbiorów bibliotecznych INTEGRO, który zastąpi stary system. Osoby, które przyzwyczaiły się do dotychczasowego, powinny być spokojne. Nowy ma być przyjazny dla użytkowników. Z pomocą tego narzędzia i z wykorzystaniem odpowiednich filtrów przeszukają zasoby biblioteczne, przejrzą zbiór na różnych urządzeniach, zamówią lub zarezerwują książkę.

Nowy wygląd wnętrz w bibliotece pedagogicznej przy ul. Gałczyńskiego zobaczymy już w lutym. Projekt wykonała płocka Pracownia Architektury Wnętrz (działająca w Czerwonym Atramencie). Środki na remont pochodziły z budżetu województwa.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (9)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.