reklama

Konkurs. Sandacz, krewetki i pierś gęsi

Opublikowano:
Autor:

Konkurs. Sandacz, krewetki i pierś gęsi - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościNa przekąskę filet z sandacza plus krewetki i szpinak, a później pierś gęsi z kaszą i owocami – takie rarytasy przygotują zawodowi kucharze, którzy podczas Jarmarku Tumskiego staną do ogólnopolskiego konkursu kulinarnego. Czy będzie „palce lizać”?

Na przekąskę filet z sandacza plus krewetki i szpinak, a później pierś gęsi z kaszą i owocami – takie rarytasy przygotują zawodowi kucharze, którzy podczas Jarmarku Tumskiego staną do ogólnopolskiego konkursu kulinarnego. Czy będzie „palce lizać”?

Już za kilkanaście dni w Płocku czekają nas liczne atrakcje podczas trzech dni IV Jarmarku Tumskiego. W sobotę 26 maja jedną z nich będzie z pewnością I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Unifreeze Culinary Cup. Organizatorem imprezy jest Unifreeze, współorganizatorem - Stowarzyszenie Przyjaciół Muzeum Mazowieckiego w Płocku.

Konkurs  skierowany  jest  do  kucharzy  profesjonalnych, celem propagowanie i pogłębianie wiedzy o kuchni polskiej jak również odkrywanie i promowanie talentów sztuki kulinarnej. Chętnych było sporo, ale regulaminowe warunki spełniło tylko sześć zespołów. Na starcie staną dwuosobowe ekipy. Wśród nich jest jedna z Płocka – to przedstawiciele Restauracji Książęcej w Hotelu Herman. Rywalami będą kucharze z Bydgoszczy, Rzeszowa oraz trzy zespoły z Warszawy.

Miejsca rywalizacji jeszcze nie ustalono. Zawodowi kucharze przygotują przekąskę zimną lub gorącą oraz danie główne. Przekąska to filet z sandacza ze skórą, krewetki oraz szpinak mrożony. Główna potrawa to z kolei pierś gęsi ze skórą, kasza oraz dowolne owoce mrożone firmy Unifreeze.

Całość oceni jury, w tym komisja techniczna, profesjonalna i jury smakoszy. Na przygotowanie potraw ekipy otrzymają 90 minut oraz 20 minut na przygotowanie stanowiska. Przy stołach kucharze będą się uwijać w białych bluzach, czarnych spodniach, zapaskach, czapkach. Liczyć się będzie smak potraw, ale i przygotowanie stanowiska, podział pracy, czystość miejsca pracy, zastosowanie innowacyjnych technik, dobór składników.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE