reklama

GIS alarmuje: Salmonella w jajach z popularnej fermy. Sprawdź, czy nie masz ich w lodówce

Opublikowano:
Autor: SM

GIS alarmuje: Salmonella w jajach z popularnej fermy. Sprawdź, czy nie masz ich w lodówce - Zdjęcie główne
Autor: Pixabay/PortalPlock

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościGłówny Inspektorat Sanitarny wydał pilny komunikat dotyczący skażonych jaj dostępnych w sprzedaży. W części próbek wykryto groźną bakterię Salmonella spp.. Produkt został wycofany z rynku, a konsumenci są proszeni o zachowanie szczególnej ostrożności.
reklama

Niebezpieczne wyniki kontroli GIS

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność bakterii Salmonella spp.
Zanieczyszczenie wykryto:

  • w 3 z 5 próbek treści jaj,

  • oraz w 2 z 5 próbek pobranych z powierzchni skorupek.

  • Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – alarmuje GIS.

    reklama

    Które jaja zostały objęte ostrzeżeniem? [Szczegóły produktu]

    Komunikat dotyczy konkretnej partii jaj:

    • Nazwa produktu: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk

  • Numer partii / data minimalnej trwałości: 05.01.2026

  • Producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka – Janusz Matyjasik
    ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka

  • reklama

  • Zakład pakowania jaj: PL 24025908

  • Jeśli posiadasz jaja z tej partii – nie spożywaj ich pod żadnym pozorem.

    Jaja wycofane ze sprzedaży. Trwają kolejne badania

    Jak podaje GIS, zarówno przedsiębiorcy, jak i organy urzędowej kontroli podjęli natychmiastowe działania. Wskazana partia produktu została już wycofana ze sprzedaży.

    Przeprowadzono również badania właścicielskie jaj pochodzących ze wszystkich stad w kierunku obecności pałeczek Salmonella. Obecnie trwa oczekiwanie na wyniki – czytamy w komunikacie GIS.

    reklama

    GIS ostrzega: nie jedz, nawet po obróbce

    Główny Inspektorat Sanitarny stanowczo przestrzega przed spożywaniem jaj objętych komunikatem – nawet po ugotowaniu czy smażeniu.

    W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

    reklama

    reklama
    reklama
    Udostępnij na:
    Facebook
    wróć na stronę główną

    ZALOGUJ SIĘ

    Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

    e-mail
    hasło

    Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

    reklama
    Komentarze (0)
    Wczytywanie komentarzy
    reklama
    reklama
    logo