Restauracja sieci Ganesh uzupełni ofertę już istniejących lokali w Wiśle, do których należą: Bistro Bella Italia, United Chicken, Subway i Express Marche. Ganesh działa już w Łodzi i Warszawie. Historia zaczęła się sześć lat temu, kiedy to w podwórzu przy ul. Piotrkowskiej 69 otwarto pierwszą indyjską restaurację w Łodzi. Kuchnia - w tym czasie każdemu obca, ale wyróżniająca się eksplozją smaków, miksem przypraw, intensywnością zapachów - spotkała się z dużą aprobatą łodzian. Zachęciło to właścicieli do stworzenia kolejnych punktów. Płock będzie trzecim miastem w sieci firmy.
Niewiele osób wie, skąd się wywodzi nazwa. Otóż „Ganesh” to hinduski bóg z głową słonia. Każdy z lokali Ganesh ma inny charakter i wystrój. W każdym proponowane są nowe akcenty, zapachy i klimat. To, co je łączy, to najwyższej klasy dania, przygotowane według oryginalnych receptur z przyprawami sprowadzanymi prosto z Indii.
Czego możemy się spodziewać? Rewelacyjnie przygotowana baranina (bo nie podaje się ani wieprzowiny, ani wołowiny) z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi mięsa, a na wegetarian czeka szeroka oferta dań bezmięsnych. Bo właśnie osobom wykluczającym mięso kuchnia indyjska ma chyba najwięcej do zaoferowania w porównaniu z innymi kuchniami świata. Do tego Ganesh serwuje bogaty wybór dodatków w postaci ryżu Basmati lub chlebków, wypiekanych na miejscu w specjalnie sprowadzonym z Indii piecu Tandoor. To tradycyjny piec ziemny, wygląda jak zakopana w ziemi wielka gliniana waza. Na dnie pali się węgiel drzewny, do wnętrza wstawia się zamarynowane mięso, nadziane na bambusowe szpikulce lub metalowe ostrza. Efekt? Mięso ma chrupiącą skórkę, a wewnątrz jest soczyste.
Jedno jest pewne – dań w restauracji Ganesh będzie mnóstwo, a przypraw i kuszących zapachów – jeszcze więcej, bo już czekają chili, szafran, imbir, sezam, kolendra, kminek, anyż, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, kurkuma... Będzie też piwo. Przykładowe ceny: Veg Samosa (smażone pierożki wegetariańskie) - 10 zł, Chicken Tikka (kawałki kurczaka marynowane w sosie indyjskim) - 22 zł, Gosht Jalfreji (baranina gotowana z warzywami w sosie curry) - 30 zł, Bharwa Parantha (placek z indyjskiej mąki z warzywami) - 14 zł.
Godziny otwarcia płockiego lokalu: niedziela-czwartek: 11-22, piątek i sobota: 11-23.