reklama

Decyzja wojewody jest ostateczna! Na razie bez wystaw, konkursów i targów

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: SM

Decyzja wojewody jest ostateczna! Na razie bez wystaw, konkursów i targów - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościWojewoda mazowiecki wydał rozporządzenie, które obejmuje powiaty: białobrzeski, ciechanowski, gostyniński, łosicki, makowski, miński, mławski, ostrołęcki, ostrowski, płocki, płoński, przasnyski, radomski. siedlecki, sierpecki, sochaczewski, sokołowski, węgrowski, zwoleński i żuromiński oraz miasta: Ostrołęka, Płock i Siedlce. Decyzja jest ostateczna!
reklama

Chodzi o wysoce zjadliwą grypę ptaków (HPAI). To choroba wirusowa, która atakuje ptaki, zwłaszcza drób, powodując ogromną, często stuprocentową śmiertelność. Głównym rezerwuarem wirusa są dzikie ptaki, zwłaszcza wodne (kaczki, gęsi i łabędzie), które często przenoszą go bezobjawowo. HPAI atakuje układ oddechowy, pokarmowy i nerwowy.

Zakazy i nakazy!

Zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem na terenie wymienionych powiatów wprowadzono nakazy i zakazy, które dotyczą wszystkich mieszkańców oraz osób przebywających na wskazanym obszarze.

  • nakazuje się utrzymywanie drobiu w zamknięciu;
  • zakazuje się czasowego organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów z udziałem ptaków;
  • zakazuje się utrzymywania kaczek i gęsi razem z innymi gatunkami drobiu.

Nakazy i zakazy te obowiązują wszystkich mieszkańców oraz osoby przebywające czasowo na obszarze powiatów i miast.

reklama

Wysoce zjadliwa grypa ptaków to wysoce zaraźliwa choroba wirusowa, która atakuje ptaki, zwłaszcza drób, powodując bardzo wysoką śmiertelność, często dochodzącą do 100%. Głównym rezerwuarem wirusa są dzikie ptaki, zwłaszcza wodne ( kaczki, gęsi i łabędzie), które często przenoszą go bezobjawowo. 

Zagrożenie dla człowieka?

Chociaż wirus grypy ptaków może teoretycznie zakazić człowieka, ryzyko jest oceniane jako niskie, zwłaszcza przy zachowaniu zasad higieny.

Większość przypadków zakażenia u ludzi wymaga bardzo bliskiego, bezpośredniego kontaktu z zakażonym drobiem lub powierzchniami zanieczyszczonymi jego odchodami.

reklama

Wirusy są wrażliwe na środki dezynfekcyjne i obróbkę termiczną, taką jak gotowanie i smażenie.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo