Zaczynamy największe przyjęcie urodzinowe w kraju. W tej corocznej akcji bierze udział tysiące osób, aby świętować wyjątkowy jubileusz - setne urodziny niepodległej Polski. Spędźmy te obchody radośnie, akcentując wszystko to co nas łączy, a nie dzieli.
Od kilku lat "Dzień Kuchni Polski" uzupełnia obchody Narodowego Święta Niepodległości. A jak wyjaśniają organizatorzy, to niedochodowe przedsięwzięcie społeczno-kulturalne w myśl maksymy „przez żołądek do serca” popularyzuje z okazji Narodowego Święta Niepodległości rodzime tradycje kulinarne i obyczajowe - elementy polskiego dziedzictwa kulturowego. „Dzień Kuchni Polskiej” to ruch społeczny koordynowany przez Fundację Vivat Polonia!, a współtworzony przez kawiarnie i restauracje, które przyłączając się do przedsięwzięcia, przygotowują specjalnie na ten dzień menu składające się z dań kuchni polskiej często w świątecznych, czyli niższych od oferowanych na co dzień, cenach. W ciągu 8 lat „Dzień Kuchni Polskiej” przeniósł się na Mazowsze, Podlasie i inne regiony Polski, dołączały lokale z Warszawy, Łodzi, Poznania, Pułtuska, Wejherowa. Akcja osiągnęła zasięg międzynarodowy, „Dzień Kuchni Polskiej” znalazł swoich zwolenników w USA. W poprzednich latach włączyły się restauracje polonijne z Chicago oraz restauracja w ukraińskim Żytomierzu, czy norweskim Tromsø.
Pomysłodawcą akcji jest Cezary Supeł:
- Traktując 11 listopada jak urodziny Polski, pokazujemy, że jesteśmy jedną wielką rodziną. Rodziną, która się spiera i czasem kłóci, ale znajduje się taki ktoś, z okazji, kogo urodzin siadamy do wspólnego stołu, żeby cieszyć się tą wspólnotą - mówi. - Świąteczne spotkanie przy stole jest na wskroś polskie. Przez wieki Polaków gromadził właśnie stół, miejsce polskiego biesiadowania, miejsce szczególne dla polskiej rodziny i polskiej gościnności, a kuchnia polska to przecież jedna z naszych narodowych tradycji.
W tych restauracjach w weekend będzie okolicznościowe menu (dodatkowo za pośrednictwem strony Płockiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, która jest koordynatorem akcji, można zapoznać się z menu):
Art Deco
Browar Tumski
Restauracja Familijna
Restauracja Książęca Hotelu Herman
Restauracja Hotelu Kawallo
Restauracja Hotelu Starzyński
Karczma pod Strzechą
La Petite Nalesy
Oberża pod Strzechą
Pizzeria Tessa
Wieża Ciśnień
Włoski Zakątek
Zajazd w Górach
Restauracja Hotelu Petrochemia
Restauracja Hotelu Tumski
Pizzeria Laguna
Pierogarnia Rogatki
CentroCafe
Antrykot Steakhouse
Kawiarnia Charlie
Burrata Pizza & Pasta
Gospoda
Krepsiaki
Restauracja Hotelu Petropol
Zajazd Mazowsze
Akapit