reklama

Alarm na Mazowszu! Nakazy i zakazy dla wszystkich mieszkańców!

Opublikowano:
Autor: SM | Zdjęcie: PortalPlock

Alarm na Mazowszu! Nakazy i zakazy dla wszystkich mieszkańców! - Zdjęcie główne

foto PortalPlock

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościWojewoda mazowiecki wydał rozporządzenie, które obejmuje kilkanaście powiatów na terenie województwa oraz kilka miast. Wprowadzono nakazy i zakazy, które obowiązują wszystkich mieszkańców oraz osoby przebywające na tych obszarach!
reklama

Wydano ważny komunikat dotyczący HPAI. Wojewoda mazowiecki ogłosił rozporządzenie w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej ptasiej grypy na terenie kilkudziesięciu powiatów: białobrzeskiego, ciechanowskiego, gostynińskiego, łosickiego, makowskiego, mińskiego, mławskiego, ostrołęckiego, ostrowskiego, płockiego, płońskiego, przasnyskiego, radomskiego, siedleckiego, sierpeckiego, sochaczewskiego, sokołowskiego, węgrowskiego, zwoleńskiego i żuromińskiego oraz miast: Ostrołęka, Płock i Siedlce.

Wysoce zjadliwa ptasia grypa w naszym regionie!

Przed HPAI przestrzegają m.in. na terenie powiatu płockiego. Komunikat w tej sprawie wydał m.in. Urząd Miasta i Gminy Gąbin, alarmując o obecności wysoce zjadliwej grypy ptaków.

reklama

Zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem na terenie wymienionych powiatów wprowadzono nakazy i zakazy, które dotyczą wszystkich mieszkańców oraz osób przebywających na wskazanym obszarze.

Wprowadzono:

  • nakaz utrzymywania drobiu w zamknięciu;
  • zakaz organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów z udziałem ptaków;
  • zakaz utrzymywania kaczek i gęsi razem z innymi gatunkami drobiu.

 

reklama

Uwaga! Wysoce zjadliwa grypa ptaków to choroba wirusowa, która atakuje ptaki, zwłaszcza drób, powodując ogromną, często stuprocentową śmiertelność. Głównym rezerwuarem wirusa są dzikie ptaki, zwłaszcza wodne (kaczki, gęsi i łabędzie), które często przenoszą go bezobjawowo. HPAI atakuje układ oddechowy, pokarmowy i nerwowy.

Zagrożenie także dla człowieka?

Wirus ptasiej grypy może zarazić człowieka! Jednak przy zachowaniu zasad higieny ryzyko jest dość niskie. Większość znanych przypadków HPAI u ludzi wynika z bardzo bliskiego kontaktu z chorym drobiem lub powierzchniami zanieczyszczonymi jego odchodami.

reklama

Wirusy są wrażliwe na środki dezynfekcyjne oraz obróbkę termiczną, taką jak gotowanie i smażenie.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo