reklama
reklama

Kuchnia mazowiecka. Czym charakteryzują się potrawy z tego regionu?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Canva

Kuchnia mazowiecka. Czym charakteryzują się potrawy z tego regionu?  - Zdjęcie główne

Tradycyjne potrawy z regionu Mazowsza - jakie goszczą na Waszych stołach? | foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Rozmaitości Każde województwo lub region charakteryzuje się specyficznymi dla niego potrawami i smakami. Choć potrawy typowe dla Mazowsza wymienić jest nieco trudniej niż na przykład podhalańską kwaśnicę czy wielkopolski gzik, w Mazowieckiem także można spróbować kilku regionalnych potraw.
reklama

Kuchnia Mazowsza jest trudniejsza do scharakteryzowania ze względu na położenie regionu. Centrum Polski stanowi mieszankę kultur, a co za tym idzie, także potraw i smaków – pod tym względem ten obszar jest bardzo zróżnicowany. Co znajdziemy wśród przepisów tradycyjnej, mazowieckiej kuchni? 

Kuchnia mazowiecka – popularne potrawy 

Co znajdziemy w menu mazowieckiej kuchni? Między innymi zupy – staropolski rosół, krupnik z kaszy jaglanej czy chłodnik mazowiecki. Ze względu na położenie tradycyjne potrawy z Mazowsza to także faszerowana kaczka po staropolsku, w droższych lokalach można spróbować także dań z dziczyzny. Znane są tu także babki ziemniaczane czy czarnina. W środkowej Polsce zjemy także wiele rodzajów pierogów, które przywędrowały z różnych części kraju. Potrawy kuchni mazowieckiej bywają tłuste, jest raczej ciężkostrawna, charakteryzuje ją jednak bogactwo smaków. 

Potrawy kuchni mazowieckiej – jakie są regionalne płockie dania? 

Niełatwo znaleźć informacje na temat typowych dla płockiego obszaru smaków i przepisów. Tradycyjne regionalne potrawy kojarzą się płocczanom z dzieciństwem, a przysmaki znają z kuchni mam i babć. Na forach poświęconych płockim smakołykom można przeczytać między innymi o kluskach „przecierakach” z twarogiem i skwarkami, kapuśniaku czy „cieście” ziemniaczanym zapiekanym z boczkiem. Czy w Waszych domach jadło się takie dania? A może znacie inne, regionalne płockie potrawy? Koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach!

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama