Warzywa strączkowe są sycące ze względu na dużą zawartość białka, a jednocześnie pomagają schudnąć. Zawierają błonnik i są niskokaloryczne. Latem, gdy dostępne są świeże warzywa, gotowanie fasolki szparagowej jest doskonałym pomysłem na obiad. Żółte lub zielone, chrupiące strączki podane z masłem i bułką tartą to idealne danie na upalne dni. Z powodzeniem zastępuje potrawy mięsne.
Warzywa strączkowe, czyli fasolka, groch, ciecierzyca, soja, czy bób, odgrywają znaczącą rolę w diecie wegetariańskiej. Pokrywają w dużej części zapotrzebowanie na białko, niezbędne do prawidłowego rozwoju tkanki mięśniowej. Dostarczają również wiele cennych witamin i minerałów. Dlaczego warto je spożywać i jak je przyrządzać?
Cenne właściwości warzyw strączkowych
Warzywa strączkowe warto, a nawet należy włączyć do jadłospisu, ponieważ są bardzo zdrowe. Można je spożywać nie tylko latem. Zimą możemy przyrządzać pyszne dania z białej fasoli, na przykład fasolkę po bretońsku, lub ugotowaną dodawać do sałatek. Swoje cenne właściwości zachowują warzywa mrożone. Zimą smakują nam zupy jarzynowe z mrożonek. Jak zamrozić fasolkę szparagową? Tak jak większość warzyw, należy najpierw ją zblanszować, pamiętając o odcięciu końcówek strączków.Rośliny strączkowe są źródłem witamin, w szczególności z grupy B, oraz niezbędnych dla organizmu składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez, potas. Dzięki zawartości witamin z grupy B, rośliny strączkowe wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego. Ponadto warzywa te obniżają “zły” cholesterol, przeciwdziałają więc chorobom serca i układu krążenia.
Rośliny strączkowe wykazują też właściwości przeciwutleniające, ponieważ zawarte w nich polifenole zwalczają wolne rodniki, przeciwdziałając starzeniu się organizmu. Niski indeks glikemiczny tych warzyw sprawia, że mogą je bez obaw spożywać osoby chore na cukrzycę. Spożywanie roślin strączkowych może również uchronić nas przed zachorowaniem na raka.
Jak gotować potrawy z roślin strączkowych?
Warzywa takie jak soja, groch, fasola, możemy przechowywać w postaci suchej. Przed gotowaniem należy je moczyć w wodzie, najlepiej całą noc, aby zmiękły. Przygotowując grochówkę lub fasolkę po bretońsku trzeba pamiętać o dodaniu majeranku, który doda aromatu potrawom i zapobiegnie powstawaniu gazów w jelitach.Fasolkę szparagową gotujmy nie dłużej niż 15 minut w osolonej wodzie. Skracając czas gotowania, zachowujemy więcej cennych substancji.
Fasolka zielona – Wikipedia – tu znajdziesz szczegółowe informacje o fasolce szparagowej.
Krótko gotowana roślina pozostaje bardziej chrupka, nie traci też naturalnego koloru. Fasolkę można jeść z masłem, z sosem pomidorowym, w postaci zupy krem, smaczna jest też duszona.