reklama
reklama

Ceny chleba poszły w górę. Opłaca się kupić, czy lepiej piec?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Pixabay

Ceny chleba poszły w górę. Opłaca się kupić, czy lepiej piec?  - Zdjęcie główne

Czy przy obecnych cenach chleba opłaca się kupować pieczywo, czy lepiej piec je w domu? | foto Pixabay

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Rozmaitości Ceny produktów spożywczych w ostatnim czasie poszybowały w górę – wyjątkiem nie jest pieczywo. Ile obecnie zapłacimy za chleb? Opłaca się go kupować, czy lepiej zainwestować czas i samodzielnie wypiekać go w domu?
reklama

Według ostatniej aktualizacji (29.03.2022) na portalu cenynaswiecie.pl średnia cena chleba w Polsce to obecnie 2,80 zł (zakres cen to 1,35 zł  – 7 zł). Oczywiście to duże uogólnienie – cena za bochenek różni się w zależności od miasta, sklepu, piekarni, jakości i gramatury pieczywa. 

Ceny pieczywa wciąż rosną. Ile obecnie zapłacimy za chleb? 

Najmniej za pieczywo zapłacimy teraz w popularnych marketach. W Biedronce w tym tygodniu cena chleba wynosi 2,56 zł (chleb rodzinny, 410g, 6,24 zł/kg). Chleb słonecznikowy to 2,75 zł za 480- gramowy bochenek (5,73 zł/kg). W ofercie znajduje się też chleb nowodworski – 2,80 zł za 450g (6,33 zł/kg) oraz chleb fitness – 3,13 za 410g (7,63 zł/kg). W  Lidlu chleb ciabattowy to z kolei cena 2,39 za 330g (7,24zł/kg). Jeśli wolimy jednak pieczywo z  mniejszych osiedlowych sklepów spożywczych lub lokalnych piekarni gdzie kupimy pieczywo jakościowe rozbieżność cenowa jest dość duża. Za chleb pszenny zapłacimy około 4,20 zł, z kolei duży bochenek dobrej jakości chleba żytniego to nawet 10, lub ponad 10zł. 

„Nie przepadam za chlebem marketowym, kupuję go naprawdę sporadycznie przy okazji większych zakupów. Po pieczywo chodzę raczej do pobliskiego spożywczaka, tam za zwykły chleb płacę jeszcze 4 zł z kawałkiem, nie ma tragedii, ale podobno ma jeszcze drożeć” – mówi pan Maciej. 

„Ceny są bardzo zróżnicowane. Lubię pieczywo orkiszowe, które niestety teraz bardzo podrożało. Nie wiem czy przy tych cenach dalej będę je kupować, czy rzeczywiście lepiej piec chleb samemu. Rozumiem podwyżki, ale kilkanaście złotych za duży bochenek to naprawdę sporo” – komentuje pani Ewa.     

Rosnące ceny produktów spożywczych, w tym pieczywa to wynik między innymi wzrostu cen prądu, zbóż, a co za tym idzie – mąki. Czy w związku z tym, że przewidywane są kolejnie podwyżki cen, będziemy rezygnować z zakupu chleba i zdecydujemy się na własnoręczne pieczenie? Ile zapłacimy za składniki? Koszt mąki to około 2,20 zł (z kilograma wychodzą dwa bochenki), za drożdże zapłacimy 1,50 zł.   

Zastanawialiście się nad własnoręcznie robionym chlebem? To dobra opcja, czy jednak będziecie kupować?   

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama