reklama
reklama

5 rzeczy niezbędnych w każdej kuchni 

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

5 rzeczy niezbędnych w każdej kuchni  - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Rozmaitości Wyposażenie kuchni różni się w zależności od potrzeb domowników. Są jednak rzeczy, bez których nie da się prawidłowo funkcjonować. W dzisiejszym świecie dostępnych jest wiele gadżetów ułatwiających pracę. Warto z nich korzystać. Jak w każdej dziedzinie życia, tak i w kuchni można wyróżnić zestaw kilku absolutnie koniecznych artykułów. Oto 5 rzeczy niezbędnych w każdej kuchni. Sprawdź, czy masz je u siebie!
reklama

Miarka kuchenna 

1 litr ile to mililitrów? Kwestia ta często trapi początkowych kucharzy. Na szczęście obecnie nie trzeba się nad tym długo zastanawiać. Wystarczy sięgnąć po precyzyjną miarkę kuchenną, która posiada podziałkę. Miarka kuchenna to rzecz niezastąpiona w kuchni. Dawniej gospodynie radziły sobie przy użyciu szklanki. Było to proste i wygodne. W każdym domu z łatwością można było znaleźć to naczynie. Problem pojawił się w momencie, gdy producenci zaczęli zmieniać pojemność szklanek. Wcześniej wynosiła ona zawsze 250 ml. Dziś na rynku występują egzemplarze mieszczące 200 ml, a nawet 180 ml. Miarka kuchenna znacznie ułatwia gotowanie. Przy jej użyciu możemy śmiało odmierzać produkty płynne i stałe. Proste miarki kuchenne mają oznaczone mililitry oraz litry. Te bardziej złożone posiadają jeszcze podziałkę na mąkę, ryż czy kaszę, czyli produkty odmierzane w gramach. 

Zestaw noży

Wydawać by się mogło, że noże to oczywistość w kuchni. Nic jednak bardziej mylnego. Ludzie często korzystają z jednego noża do wielu rzeczy. Tak naprawdę jednak każdy rodzaj noża ma swoje indywidualne zastosowanie. Przez dużą częstotliwość użytkowania szybko się one psują. Wykorzystywane do wielu rzeczy tracą pierwotną ostrość i często rdzewieją. Właśnie dlatego ważne jest, aby w każdej kuchni znalazł się choć podstawowy zestaw noży. Ułatwi to pracę przy krojeniu czy nawet filetowaniu mięsa – nie wspominając o precyzji, którą można osiągnąć przy prawidłowo dobranym nożu. Zaletą takich zestawów jest również fakt, że często można je nabyć w komplecie ze stojakiem. Ta niepozorna rzecz przyczynia się w znacznym stopniu do zachowania porządku w kuchni. 

Dobra patelnia 

Chyba nie ma kuchni, w której nie używa się patelni. Przydaje się ona do przygotowywania śniadań, obiadów, a nawet deserów. Zazwyczaj jednak kupuje się ją w zestawie z garnkami. Niestety, dobrą patelnię należy nabyć osobno. Egzemplarze dołączane do garnków są zwyczajnie kiepskiej jakości. Szybko się rysują, a potrawy przywierają do nich mimo dużej ilości tłuszczu. Dlatego warto zainwestować w patelnię z dnem nieprzywierającym. Znacznie ułatwi to pracę. Ma to również wpływ na zdrowie. Mniejsza ilość tłuszczu przyczynia się do obniżenia niezdrowego cholesterolu w krwi. W efekcie zapobiegamy groźnym chorobom oraz otyłości. Ta mała zmiana ma więc ogromne znaczenie.

Otwieracze 

Otwieracze to rzecz, o której najczęściej się zapomina. Niestety bez nich niemożliwe jest otwieranie puszek z konserwami czy butelek kapslowanych. Warto się więc w nie zaopatrzyć. Nawet wino wymaga otwieracza. Brak otwieracza w domu wynika zazwyczaj z rzadkości jego użytkowania. Jednak koszt zakupu takiego gadżetu nie jest duży. Dlatego warto wyposażyć swoją kuchnię nawet w podstawowy model. W przypadku jego braku często sięgamy po noże. Otwieranie puszki nożem niestety mocno odbija się na jego kondycji. W efekcie nóż często nadaje się do wyrzucenia. 

Komplet desek do krojenia

Niewiele osób przywiązuje uwagę do deski, na której coś kroi. Jest to jednak bardzo niebezpieczne i niehigieniczne. W każdym domu powinien znaleźć się zestaw desek. Każda deska do krojenia ma swoje indywidualne przeznaczenie. Jakie deski najlepiej posiadać?

  • deska drewniana do krojenia warzyw i owoców,

  • deska szklana wykorzystywana przy obróbce ryb,

  • deska bambusowa do mięsa.

  • Pieczywo czy inne produkty można kroić również na specjalnych deskach plastikowych. Najważniejsze jest jednak zastosowanie podziału. W ten sposób nie przenosimy bakterii na pozostałe produkty. Dzięki temu również zapach zachowujący się w niektórych deskach do krojenia nie będzie wyczuwalny na innym rodzaju pożywienia.

     

    reklama
    reklama
    Udostępnij na:
    Facebook
    wróć na stronę główną

    ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

    e-mail
    hasło

    Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

    reklama
    Komentarze (0)

    Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

    Wczytywanie komentarzy
    reklama
    reklama