Największą różnicę widać w cenie mięsa, ale droższe są też owoce i warzywa. Urząd Statystyczny w Warszawie sprawdził średnie ceny produktów na Mazowszu i porównał je z tymi z marca 2019 roku.
Statystycy wzięli pod lupę koszyk 20 produktów, które podzielili na 4 kategorie. Wzrost cen produktów odnotowano w 19 przypadkach. W ciągu ostatnich potaniały tylko jaja kurze z chowu klatkowego i ściółkowego - o 4,2 proc.
Średnio o 20 proc. w porównaniu do marca 2019 roku zdrożało mięso. Za schab wieprzowy bez kości zapłacić musimy o 33,2 proc. więcej, niż rok temu! O prawie 25 proc. podrożała kiełbasa, o 20,5 proc. polędwica sopocka.
Drożej jest też w piekarni - za małą bułkę pszenną zapłacimy więcej, średnio o 11,6 proc. Podrożała też mąka pszenna (o 5,7 proc.) czy ryż biały (o 6,6 proc.).
Największą różnicę w cenie widać jednak w jabłkach. Kilogram jabłek w marcu 2020 r. był nawet o 74 proc. droższy niż w marcu 2019 r.
grafika: Urząd Statystyczny w Warszawie