Reklama

Reklama

Zobaczcie, jak zmieniło się przedszkole przy ul. Gałczyńskiego [FOTO]

Opublikowano: śr, 27 gru 2017 15:12
Autor:

Zobaczcie, jak zmieniło się przedszkole przy ul. Gałczyńskiego [FOTO] - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Trwają odbiory budynku, w którym będzie siedziba Miejskiego Przedszkola nr 3. Dzieci wraz z pracownikami placówki powrócą z tymczasowej siedziby. Przeprowadzkę zaplanowano w czasie ferii zimowych.

Reklama

Trwają odbiory budynku, w którym będzie siedziba Miejskiego Przedszkola nr 3. Dzieci wraz z pracownikami placówki powrócą z tymczasowej siedziby. Przeprowadzkę zaplanowano  w czasie ferii zimowych.  

W zasadzie pozostało tylko wstawić meble do budynku Miejskiego Przedszkola nr 3, wypełnić puste półki w lodówkach i zamrażarkach, a na koniec przyprowadzić dzieci. Trwa procedura odbioru placówki dla maluchów, a ta powinna wkrótce się zakończyć, by przedszkolaki mogły odbyć swoje pierwsze leżakowanie w nowych salach tuż po feriach zimowych w 2018 roku. Stare pomieszczenia to już przeszłość. O przebudowę obiektu przy ul. Gałczyńskiego, który powstał jeszcze w latach 60., niegdyś służąc za stołówkę Mazowieckich Zakładów Rafineryjnych i Petrochemicznych, z dużym zaangażowaniem walczyli rodzice.

[ZT]13448[/ZT]

Generalny remont realizowany przez firmę Global System, który dobiega końca, kosztował około 6,5 mln zł. W placówce będzie dziewięć oddziałów dla około 180 dzieci, z czego siedem to oddziały integracyjne. W środku mamy dziewięć sal, w tym pięć na parterze i cztery na piętrze, a przy każdej oddzielny schowek na materiały dydaktyczne czy leżaki, a także łazienka z toaletą. Z parteru na piętro można wjechać windą, z kolei na zewnątrz jest pochylnia ułatwiająca wjazd do środka czy to mamie z dziecięcym wózkiem, która zjawiła się po swoją pociechę, czy osobie borykającej się z niepełnosprawnością, korzystającej z wózka inwalidzkiego.

- To będzie jedno z większych płockich przedszkoli – mówił w środę prezydent Płocka, Andrzej Nowakowski

Część pomieszczeń przeznaczono dla administracji, na gabinety logopedy, terapeuty, oligofrenopedagoga, tyflopedagoga, psychologa czy rehabilitanta, gabinet pielęgniarki, pokój nauczycielski, na osobny blok żywieniowy (z windami). Na piętrze przewidziano salę gimnastyczną z małą sceną. Łącznie w budynku są dwie klatki schodowe.

- Pozostał szkielet budynku, natomiast całą resztę przebudowano – opowiadał wiceprezydent Jacek Terebus. - W wyniku prac udało się wygospodarować przestrzeń na jeszcze jedno pomieszczenie dla dzieci.

Między przedszkolem a blokiem są cztery place zabaw (każdy dedykowany dzieciom w innym wieku), pojawiły się stojaki na rowery, zadbano o 48 miejsc postojowych po jednej stronie budynku, od drugiej pozostawiono zazieleniony fragment przestrzeni ze ścieżkami.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (1)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.