reklama
reklama

Zagraniczni turyści wybrali najlepsze polskie dania. Schabowy, rosół, bigos, tatar? Ależ nie! Zdziwicie się

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: pixabay

Zagraniczni turyści wybrali najlepsze polskie dania. Schabowy, rosół, bigos, tatar? Ależ nie! Zdziwicie się - Zdjęcie główne

zdjęcie poglądowe | foto pixabay

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościPodróżnicy z całego świata wybrali najsmaczniejsze polskie dania i produkty. Na liście są "pewniaki", ale kilka pozycji może być sporym zaskoczeniem dla wielu osób.
reklama

Wprawdzie piękny Płock jeszcze nie przyciąga wielu tysięcy turystów, zwłaszcza zagranicznych, ale tacy też się trafiają w grodzie nad Wisłą.

Czym zagraniczni turyści zachwycają się w Polsce jeśli chodzi o żywność? Specjalny ranking przygotowała Taste Atlas. To strona internetowa, rodzaj przewodnika turystycznego przez kuchnie świata. Serwuje m.in. przepisy na lokalne smakołyki, zamieszcza recenzje krytyków kulinarnych czy właśnie rozmaite rankingi.

- Najnowsze zestawienie odsłania najsmaczniejsze, zdaniem podróżników z różnych regionów świata, polskie potrawy. Pierwsza dziesiątka potraw, z których Polacy powinni być dumni, może zdumiewać. Nie ma na niej polskich wędzonek, rosołu czy kotletów schabowych - pisze wp.pl.

reklama

Może zaskakiwać lider zestawienia. To... mocno kaloryczne, smażone pączki, które uzyskały 4,5 gwiazdki na 5 możliwych! Taste Atlas uważa, że to "kuzyni" austriackich krapfen.

Wysoką oceną cieszy się także sernik, w czołowej trójce są też... pierogi ruskie. Tuż za nimi turyści umieścili kołduny, czyli pierożki, wypełnione mieloną wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem, twarogiem lub grzybami. 

W czołowej "10" są też żurek, zapiekanka (to zaskakuje!) i szarlotka, ale też mniej znane: redykołka, bundz i gołka.

Redykołka to ser wytwarzany z półtłustego mleka owczego na Podhalu. Nazwa związana jest ze słowem "redyk", czyli wyjściem pasterzy ze stadami owiec na wypas na górskich halach.

reklama

Z kolei bundz to ser klagany z mleka owczego, produkowany głównie na Podhalu, w zachodniej części Podbeskidzia i Beskidzie Śląskim. Jest łagodny w smaku.

Gołka to tradycyjna nazwa wędzonego sera krowiego, produkowanego w sposób zbliżony do oscypka.

TOP 10 najsmaczniejszych polskich dań i produktów:
1. pączki
2. sernik
3. ruskie pierogi
4. kołduny
5. redykołka
6. żurek
7. bundz
8. gołka
9. zapiekanka
10. szarlotka

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama