To już kolejna odsłona konkursu, w których do walki o najwyższe laury walczą najlepsze, regionalne produkty.
- W ostatnim czasie szczególnie żywność regionalna, która powstaje na bazie starych receptur cieszy się ogromną popularnością - podkreślała Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa. - Z myślą o producentach także takiej żywności organizujemy konkurs, w którym popularyzujemy rodzimą kuchnię i mazowieckie potrawy. Co roku przekonujemy się, że produkty regionalne, wytwarzane tradycyjnymi metodami pachną i smakują - dodała.
Konkurs na najlepszy produkt roku 2020 skierowany jest zarówno do firm komercyjnych, jak i do tych, którzy zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę. Organizatorzy zachęcają do udziału zatem nie tylko. koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne czy ekologiczne, ale także osoby fizyczne.
Ważne by uczestnicy mogli udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.
Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe). Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku.
Zgłoszenia do konkursu należy składać do 31 marca. Wszelkie informacje i niezbędne dokumenty konkursowe dostępne są na stronie mazovia.pl.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.