WiadomościChleb, jajko, mięso, sól, baranek, chrzan, ciasto - to m.in. znajdziemy w koszyczkach wielkanocnych, które w Wielką Sobotę święcone są we wszystkich parafiach w Polsce. - To piękna tradycja, którą mamy w polskim DNA - mówi ks. Wojciech Kućko, dyrektor Wydziału ds. Rodzin płockiej kurii.
Dla wielu to właśnie z Wielką Sobotą i tradycją święcenia pokarmów najbardziej kojarzą się Święta Wielkanocne. Oprócz Polski, obrzęd ten praktykowany jest także w innych krajach, jednak to w kraju nad Wisłą trdycja ta jest największa.
- Faktycznie, to tradycja i obrzęd, którą mamy w polskim DNA - przekonuje ks. Wojciech Kućko. - To piękne i myślę, że należy ten zwyczaj podtrzymywać. Takiego święcenia - na tak ogromną skalę - nie ma w innych częściach świata. Warto jednak, by za tą tradycją szło przeżywanie wiary. Należy pamiętać, że baranek i zajączek, które umieszczamy w koszyczku, to symbol Pana Jezusa - dodaje.
reklama
Święcenie pokarmów odbywa się we wszystkich płockich parafiach w Wielką Sobotę aż do wieczora.
Zobaczcie relację zdjęciową Tomasza Miecznika i święcenie pokarmów w parafii pw. św. Jadwigi Królowej, św Jakuba Apostoła, św. Stanisława Kostki oraz Świętego Krzyża.
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.