Reklama

Rektor PWSZ zrezygnuje ze stanowiska? Już wiadomo, jaką podjął decyzję

Opublikowano: pt, 1 gru 2017 10:26

Rektor PWSZ zrezygnuje ze stanowiska? Już wiadomo, jaką podjął decyzję - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Wiadomości Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej, prof. nadzw. dr hab. Maciej Słodki podjął decyzję, czy faktycznie zamierza zrezygnować ze stanowiska.

Reklama

Niedawno pisaliśmy o tym, że w związku z wewnętrznym konfliktem w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej rektor uczelni rozważał odejście z posady.

[ZT]17074[/ZT]

W piątek odbyła się konferencja prasowa podsumowująca działalność Rektora Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Płocku w minionym roku akademickim z udziałem przewodniczącego konwentu PWSZ Zbigniewa Bednarskiego i rektora Słodkiego. Rektor najpierw podsumował miniony rok na uczelni, a następnie przeszedł do tematu konfliktu na szczycie władz.

- Pewne rozbieżności w wizji rozwoju uczelni oraz sposobie zarządzania, pewne sytuacje, które były dla mnie trudne... Brak wsparcia od osób, którego bym wsparcia bezwzględnie oczekiwał były powodem tego, że nosiłem się z bardzo poważnymi zamiarami rezygnacji z funkcji rektora - mówił rektor Słodki. - W trakcie przygotowywania się do zrzeczenia się mandatu otrzymałem liczne wsparcie. Przede wszystkim od prezydium konwentu, ale też studentów. Wielu pracowników uczelni kontaktowało się ze mną indywidualnie.

Działania rektora chwalił też Bednarski.

- Z punktu widzenia prezydium konwentu oceniamy działania rektora jako bardzo profesjonalne - mówił. - To biznesowe podejście do zarządzania uczelnią. Zostało zapoczątkowane stworzeniem strategii. Najlepszym przykładem jest stworzenie pięciu nowych kierunków w ciągu jednego roku. Na to mogą pozwolić sobie tylko największe uniwersytety w Polsce, a to się zdarzyło u nas w Płocku.

Rektora "udało się" przekonać do pozostania na stanowisku, jak sam mówił "dla dobra uczelni i studentów". To jednak bynajmniej nie oznacza końca konfliktu na PWSZ. Prorektorki, z dr Anna Nowacka i dr Anna Suwalska-Kołecka na konferencji się nie pojawiły.

- Być może nie wszystko jest jeszcze w porządku - odpowiedział rektor na pytanie o brak prorektorek. - Wolałbym nie wnikać w szczegóły naszych problemów i konfliktów. Chcemy własne problemy rozwiązać we własnym gronie. Nie chcę doprowadzić do sytuacji z przeszłości, kiedy uczelnia mocno straciła na praniu brudów na zewnątrz.

Dopytywany o różnice rektor wspomniał o różnicy zdań na temat przyszłości uczelni, choć jak zaznaczył to tylko jeden z elementów. Chodzi o ewentualne połączenie uczelni z Uniwersytetem Kardynała Stanisława Wyszyńskiego. Rektor mówił dziś, że on chciał rozmowy i analizy sytuacji. - Byłem za tym, żebyśmy chociaż porozmawiali i zapoznali z projektem, co ewentualnie uczelnia może zyskać lub stracić. Zabrakło nam tu porozumienia.

Rozmowy pokojowe trwają. Do sprawnego zarządzania uczelnią z pewnością potrzebna jest zgoda na szczycie władz. Rektor na razie zakłada, że uda się dogadać. Co jeśli jednak pat będzie trwał? Taki scenariusz na razie nie jest brany pod uwagę.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Komentarze (7)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.