reklama

Popularna herbata zakażona salmonellą. Czy masz ją w domu?

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Pixabay

Popularna herbata zakażona salmonellą. Czy masz ją w domu? - Zdjęcie główne

GIS reaguje na zagrożenie. Wykryto Salmonellę w herbacie ziołowej | foto Pixabay

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościNajświeższe badania żywności wykazały, że nawet artykuły powszechnie postrzegane jako naturalne mogą być źródłem groźnych dla zdrowia bakterii. Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała oficjalne ostrzeżenie po tym, jak w trakcie kontroli wykryto Salmonellę w jednej z partii suplementu diety sprzedawanego w całej Polsce.
reklama

Pod lupę trafił suplement diety „Morwa biała. Herbata ziołowa, Zielnik Polski, 40 g (20 torebek)”, którego producentem jest Herbapol – Lublin S.A. Zidentyfikowana partia nosi numer L 0185 i ma datę minimalnej trwałości maj 2027. Wśród pięciu przebadanych próbek jedna była skażona bakterią Salmonella spp.

Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego ocenili, że produkt z tej partii stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Objawy zakażenia Salmonella spp.

Salmonella jest bakterią wywołującą ostrą chorobę przewodu pokarmowego. Objawia się biegunką, bólem brzucha, podwyższoną temperaturą, nudnościami i wymiotami. Pierwsze symptomy mogą wystąpić już po kilku godzinach od spożycia skażonego produktu.

reklama

Lekarze ostrzegają, że choroba może prowadzić do odwodnienia organizmu. Najbardziej narażone są dzieci, osoby starsze i pacjenci z osłabioną odpornością – u nich infekcja przebiega ciężej i częściej wymaga leczenia szpitalnego.

Reakcja GIS i działania producenta

Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by nie spożywać produktu z tej partii. Konsumenci, którzy zdążyli go wypić i doświadczają objawów zatrucia, powinni jak najszybciej skonsultować się z lekarzem.

Producent współpracuje z organami urzędowej kontroli żywności w ramach postępowania wyjaśniającego. Celem dochodzenia jest ustalenie przyczyn skażenia i wykluczenie ryzyka w innych partiach produktów.

reklama

Skąd Salmonella w produktach roślinnych?

Choć bakteria najczęściej kojarzona jest z mięsem i jajami, może pojawić się również w ziołach. Źródłem skażenia bywają warunki zbiorów, transportu czy pakowania.

Nieprawidłowa higiena w procesie produkcji powoduje, że bakterie trafiają do gotowego produktu i mogą przetrwać przez długi czas. Dla konsumentów, którzy sięgają po suplementy w trosce o zdrowie, to szczególnie niepokojąca informacja.

Co zrobić z herbatką z zakażonej partii?

Najlepszym rozwiązaniem jest zwrot produktu do sklepu lub jego bezpieczna utylizacja. Konsumenci powinni dokładnie sprawdzić oznaczenia na opakowaniach – tylko partia L 0185 jest objęta komunikatem GIS.

reklama

Nie należy ryzykować spożycia, nawet jeśli produkt nie ma zmienionego smaku czy zapachu. Salmonella jest niewidoczna gołym okiem.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo