Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed spożyciem partii skażonych makaronów razowych. Chodzi o:
- Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g, nr partii: 25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024,
- Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g, nr partii: 25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1, data minimalnej trawłości 25.03.2024,
- Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g, nr partii: 25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024,
- Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g, nr partii: 25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024,
- Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak świderki 400 g, nr partii: 25.03.2023/05P/1/002 L.084.21/M20/1, data minialnej trwałości 25.03.2023,
- Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak pióra 400 g, nr partii: 26.03.2023/05P/1/001 L.086.21/M17/1 lub L.086.21/M20/1, data minimalnej trwałości 26.03.2023,
- Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g, nr partii: 08.04.2024/07D/1/003 L.099.21/D16/1, data minimalnej trwałości 08.04.2024.
- Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka - czytamy w ostrzeżenie GIS. - Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu DON w jednej partii makaronu postanowił o wycofaniu również innych powiązanych partii. Dodatkowo producent wykonał badania na próbkach archiwalnych, które potwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON).
GIS zapewnia, że monitoruje proces wycofywania produktu ze sprzedaży. Cały komunikat można przeczytać tutaj.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.