reklama
reklama

Oto kulinarne perełki Mazowsza 2025 - te dania zachwyciły jury i smakoszy!

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Materiały prasowe

Oto kulinarne perełki Mazowsza 2025 - te dania zachwyciły jury i smakoszy! - Zdjęcie główne

foto Materiały prasowe

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościChleb zagórski, zieleńska szynka z nogą czy miód pitny „Maliniak” – to tylko część smaków, które podbiły serca jury i zdobyły tytuł kulinarnych perełek Mazowsza. Zobacz pełną listę nagrodzonych!
reklama

Mazowsze znów zachwyca kulinarnie! Właśnie poznaliśmy laureatów tegorocznej edycji prestiżowego konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Spośród ponad 100 zgłoszonych produktów wybrano te, które najlepiej oddają smak, jakość i tradycję regionu.

Nagrody z rąk marszałka Adama Struzika odebrali lokalni producenci, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa ekologiczne i osoby prywatne.

Które produkty zdobyły uznanie?

W gronie zwycięzców znalazły się m.in.:

reklama

  • Chleb zagórski – tradycyjny wypiek z lokalnych zbóż

  • Zieleńska szynka z nogą – dojrzewająca według rodzinnej receptury

  • Ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki – delikatne, aromatyczne i bezglutenowe

  • Smalec z fasoli – roślinna alternatywa o intensywnym smaku

  • reklama

  • Marynowane pędy czosnku chili – oryginalna przekąska z charakterem

  • Gąsiorowski ser – lokalna wariacja na temat sera podpuszczkowego

  • Miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej – rzadki i niezwykle aromatyczny

  • Miód pitny „Trójniak Urzecki – Maliniak” – owocowy trunek inspirowany dawną tradycją

  • reklama

  • Chleb żytni z bakaliami – łączący kwaśność i słodycz

  • Pastrami wołowe – klasyka w nowoczesnym, regionalnym wydaniu

  •  

    – To produkty, które wyróżniają się wysoką jakością i świetnym smakiem. Do ich produkcji są wykorzystywane lokalne składniki, a receptura i sposób przygotowania stanowią tradycje kulinarne regionu – powiedział marszałek Adam Struzik.

     

    reklama

    Kto brał udział?

    W konkursie rywalizowały nie tylko firmy komercyjne, ale również koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, kluby, gospodarstwa agroturystyczne i osoby fizyczne. Łącznie zgłoszono ponad 100 produktów, z czego przyznano 10 laurówi 19 wyróżnień.

    Laureaci i wyróżnieni w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2025

    Grupa A – Producenci indywidualni

    Rodzaj produktu Status Nazwa produktu Producent
    Wyroby piekarnicze Laur Chleb Zagórski Iwona Korzeniewska z Serocka
    Wyroby cukiernicze Laur Ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki Jadwiga Krzemińska z Cegłowa
    Przetwory mięsne Laur Zieleńska szynka z nogą KGW w Zielonej
    Przetwory warzywne Laur Smalec z fasoli KGW w Nieporęcie „W Rumiankowym Ogrodzie”
    Przetwory warzywne Laur Marynowane pędy czosnku chili KGW w Strachominie „Strachomin”
    Produkty mleczarskie Laur Gąsiorowski ser od Doroty Dorota Dyga z Gąsiorowa
    Miody Laur Miód nektarowo-spadziowy Pasieka Górliccy
    Napoje Laur Miód Pitny „Trójniak Urzecki – Maliniak” Renata Rudolf z Wólki Dworskiej
    Wyroby piekarnicze Wyróżnienie Dosiniski chlebek Samopszy KGW Dosin
    Wyroby cukiernicze Wyróżnienie Sernikowa Fantazja z dynią KGW w Sosnowie
    Wyroby cukiernicze Wyróżnienie Tort tradycyjny Elżbieta Semeniuk
    Przetwory mięsne Wyróżnienie Smalec Gosi KGW „Malinowe Usta”
    Przetwory mięsne Wyróżnienie Salcesonik Kazuński De Lux KGW w Kazuniu Polskim
    Przetwory mięsne Wyróżnienie Pasztet Wielkanocny Tomasz Ptasiewicz
    Ryby i przetwory rybne Wyróżnienie Sałatka Adwentowa Babci Władzi KGW Cisowianki w Cisówce
    Przetwory owocowe Wyróżnienie Przecier borówkowy z płatkami dzikiej róży Antoni Szpura
    Przetwory owocowe Wyróżnienie Przez dobrego ojca wiśnie drylowane Roman Gogół
    Produkty mleczarskie Wyróżnienie Kremowy twaróg Jersey z żurawiną Olga Zaboklicka
    Miody Wyróżnienie Miód Kampinoski Wielokwiatowy Pasieka „Pszczela Symfonia”
    Napoje Wyróżnienie Nalewka malinowa „Malinowa pokusa” Kacper Lubaszka
    Napoje Wyróżnienie Nalewka z derenia „Dereniówka” Wioletta Nagórka

    Grupa B – Producenci rynkowi

    Rodzaj produktu Status Nazwa produktu Producent
    Produkty roślinne Laur Chleb żytni z bakaliami Piekarnia Paweł Milewski
    Produkty zwierzęce Laur Pastrami wołowe Zagroda Szlędaki – Piotr Śmielak
    Produkty roślinne Wyróżnienie Bułka drożdżowa nadziewana BIO Piekarnia Gzik, Sochaczew
    Produkty roślinne Wyróżnienie Paprykowa salsa z miętową nutą Restauracja Dębianka
    Produkty zwierzęce Wyróżnienie Stelmański Smalec Sierpc (200 g) Łukasz Stelmański
    Produkty zwierzęce Wyróżnienie Szynka Dworska Adam Węgłowski
    Napoje Wyróżnienie Wino Musujące Souvignier Gris-Johanniter Grande Cosa – Anna Bielecka
    Inne Wyróżnienie Krem żołędziowo-karmelowy ze słoną nutą Romana Woźnica z Sulejówka

    reklama
    reklama
    Udostępnij na:
    Facebook
    wróć na stronę główną

    ZALOGUJ SIĘ

    Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

    e-mail
    hasło

    Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

    reklama
    Komentarze (0)

    Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

    Wczytywanie komentarzy
    reklama
    reklama
    logo