Reklama

Reklama

Nowy skwer na finiszu. Zobaczcie! [FOTO]

Opublikowano: pt, 22 maj 2015 14:14
Autor:

Nowy skwer na finiszu. Zobaczcie! [FOTO] - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Na finiszu są już prace związane z budową skweru na Podolszycach Południe między pasażem Paderewskiego a kościołem św. Wojciecha. Budowa pochłonęła blisko 2,6 mln zł. Jak Wam się podoba?

Reklama

Na finiszu są już prace związane z budową skweru na Podolszycach Południe między pasażem Paderewskiego a kościołem św. Wojciecha. Budowa pochłonęła blisko 2,6 mln zł. Jak Wam się podoba?

Skwer z ławkami, fontanną i zielenią to pomysł Adama Skowyrskiego jeszcze z pierwszej edycji budżetu obywatelskiego. Budowa rozpoczęła się na jesieni ub. roku, dziś  - choć z lekkim poślizgiem - dobiega końca.

Zakątek ze sporą fontanną, nad której będzie można chodzić, ławeczkami, pergolami na kwiaty, a także zabawkami muzycznymi, powstał między niedawno wybudowanym deptakiem prowadzącym z kościoła św. Wojciecha a pasażem Paderewskiego z charakterystycznym fortepianem. To kolejne miejsce dla relaksu mieszkańców tej części Podolszyc. Tuż obok jest dość duży plac zabaw w tzw. Lasku Brzozowym, wielkie leżaki, wodotryski.

Choć skwerek w pomyśle autora projektu pomyślany był jako zielony zakątek, akurat zieleń na razie nie bije po oczach, ale też nie nasadzono jeszcze wszystkich roślin.  W centralnej części znajduje się fontanna. Część tafli wody przykryta jest szklanymi kładkami, po których będzie można chodzić. Po zmroku niecki będą oświetlone.

Większa część powierzchni placu pokryta jest kostką betonową, ale szarą barwę całości przełamują m.in. drewniane elementy małej architektury i kilka kolorowych zabawek muzycznych. Na razie bębny i wielkie instrumenty jeszcze nie działają, ale jak już pisaliśmy, urządzenia mają wydawać dźwięki przypominające m.in. padający deszcz albo gitarę basową czy perkusję. Nie zapomniano na szczęście o potrzebach osób niepełnosprawnych i mam z dziecięcymi wózkami - powstała dla nich wygodna pochylnia z poręczami.

Za całość odpowiada firma Remontowo-Budowlana Lipowski z Płocka. Zainkasuje niemało, bo  2,6 mln zł.

Więcej zdjęć w naszej galerii

Czytaj też:

Fot. Portal Płock

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (9)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.