Pora na lody to nie tylko lato - codziennie przekonuje się o tym właściciel nowo otwartej lodziarni. Zwłaszcza jeśli serwuje się lody własnego wyrobu według tradycyjnej receptury.
Niedawno swoją działalność rozpoczęła lodziarnia przy ulicy Grodzkiej 15 w Płocku. W środku miłośników lodowych pyszności kusi pofalowana, wielobarwna zimna masa, poprzetykana owocami. To idealne miejsce zarówno na randkę, rodzinny wypad, jak i spotkanie na plotki z przyjaciółką czy szybką poprawę nastroju podczas przerwy w pracy. Właściciel lodziarni Adam Bromka opowiada o tym, skąd wziął się pomysł na lodziarnię, jak powstają jego lody i co w nich wyjątkowego.
Skąd pomysł na otwarcie lodziarni ?
Pomysł na lodziarnię nie był do końca mój, powiedziałbym raczej, że to taka rodzinna idea. Odwiedzając wiele miast w Polsce, bywaliśmy w lodziarniach serwujących lody produkowane metodą tradycyjną, które zachwyciły nas swoim niepowtarzalnym smakiem i pomyśleliśmy, że fajnie byłoby mieć takie miejsce w naszym mieście. Ponadto w Płocku brakowało lodziarni z klasą, gdzie przychodzi się nie tylko na lody. A skoro już wybraliśmy lody, to zdecydowaliśmy się tylko na te naturalne, do których dodajemy prawdziwe owoce, świeże mleko, śmietanę i naturalne składniki.
Gdzie nauczył się Pan robić lody metodą tradycyjną ?
Miałem możliwość uczestniczenia w przeróżnych kursach, pracowałem również przez pewien czas w lodziarni i brałem udział w tematycznych targach. Uważam, ze lody nie tylko się je, ale czuje. Dlatego nasze lody przygotowywane są według tradycyjnej receptury. Wymaga to większego nakładu pracy i podnosi koszty produkcji, ale pozwala wyróżnić się na tle konkurencji i pozyskać stałych, zadowolonych klientów.
Co można kupić w Pańskiej lodziarni ?
Lodziarnia Familijna oferuje 16 smaków lodów, wyrabianych w tradycyjny sposób, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Co więcej, na bieżąco staramy się zaskakiwać Naszych Klientów nowymi smakami. Lody podawane są w tradycyjnych bądź słodkich waflach, kubeczkach, pucharkach, sprzedajemy je także na wynos w pojemnikach wielokrotnego użytku. Do wyboru są liczne dodatki (owoce, polewy, posypki, bita śmietana). Oprócz lodów oferujemy kawy z ekspresu, gorącą czekoladę, rurki z bitą śmietaną oraz ciasta i desery.
Na czym polega wyjątkowość Pana lodziarni, czym wyróżnia się na tle pozostałych płockich lodziarni ?
Dzięki najlepszym składnikom i ścisłemu trzymaniu się receptur, nasze lody mają niepowtarzalny smak. Uroku dodaje też fakt, że porcje nakładane są (zgodnie z włoską tradycją) "łopatkami", a nie tradycyjną gałkownicą. W połączeniu z miłą obsługą i klimatycznym wystrojem lokalu nadaje to wyjątkowości naszemu miejscu.
Czy własna lodziarnia to już szczyt Pana ambicji czy szykuje Pan może rozszerzenie interesu w postaci sieci lodziarni ?
Czy lodziarnia w Płocku to szczyt moich ambicji? Powiedziałbym raczej, że to spełnienie marzeń i cegiełka w stronę ożywienia płockiego Starego Miasta. Oczywiście, nie chciałbym zatrzymać się tylko na jednym punkcie, ale rozszerzyć się na sieć lodziarni. Wszystko jednak zależy od wielu czynników, przede wszystkim od Klientów. W tym momencie lodziarnia zajmuje mi bardzo dużo czasu i sił, dlatego na razie nie myślę o niczym innym. Chciałbym wszystkich zainteresowanych zaprosić do Lodziarni Familijnej (ul. Grodzka 15) oraz do odwiedzenia naszego fanpage’a na Facebooku.