Reklama

Reklama

Nowi egzotyczni mieszkańcy płockiego ZOO. Wśród nich rogowąż

Opublikowano: 23 listopada 2020 14:52
Autor:

Nowi egzotyczni mieszkańcy płockiego ZOO. Wśród nich rogowąż - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości W płockim ogrodzie zoologicznym zamieszkał m.in. rogowąż i ptak blisko spokrewniony z wymarłymi dodo. Do miasta przyjechały nowe egzotyczne zwierzęta z Holandii.

Reklama

W płockim ogrodzie zoologicznym zamieszkał m.in. rogowąż i ptak blisko spokrewniony z wymarłymi dodo. Do miasta przyjechały nowe egzotyczne zwierzęta z Holandii. 

Jak podaje płockie ZOO, pierwszy z nich to wspomniany już rogowąż, a konkretnie gatunek boulengera. W Płocku zamieszkały dwa dorosłe samce, które do miejskiego ogrodu przekazała placówka w Rotterdamie. To ciekawy gatunek, którego nazwa związana jest z budową pyska. U osobników widoczny jest prawie centymetrowy elastyczny wyrostek przypominający róg.

Gatunek ten występuje w wilgotnych lasach górskich w klimacie subtropikalnym. W naturze spotkamy go w Azji Południowo-Wschodniej. Ten żyjący około 15 lat wąż poluje głównie w nocy na żaby, jaszczurki, ptaki czy gryzonie.

Tym samym transportem do płockiego ZOO przybyła para gołębi. Nie są to jednak znane z Polski osobniki. Ptaki te to gatunek nikobarski. 

- Ptaki otrzymaliśmy z Burger's ZOO z Arnhem - podają w płockim ogrodzie. - Ciekawostką jest, iż spośród innych gołębi, nikobarczyki wyróżnia bliskie pokrewieństwo z wymarłymi drontami dodo i samotnym - opisują.

Gołębie te występują  nikobarskie występują w lasach tropikalnych na małych wyspach oraz w strefach przybrzeżnych większych lądów Azji południowo-wschodniej. Ich pokarm stanowią owoce i nasiona, liście i młode pędy, a także drobne bezkręgowce.

Samica składa tylko raz w roku 1 wydłużone jajo, które przez 16-18 dni wysiadują oboje rodzice. Masa ciała samca wynosi 460-525 g, natomiast samicy 490-600 g. Pióra z metalicznym połyskiem w większości barwy zielonej, miedzianej i złotej.

Nowi mieszkańcy płockiego ZOO już rozgościli się w nowych domach. Co ważne, obydwa gatunki są zagrożone wyginięciem i znajdują się na Czerwonej Liście IUCN.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.