O zwolnienie z opłaty za koncesję alkoholową upomniała się podczas sesji przewodnicząca klubu radnych Prawa i Sprawiedliwości Wioletta Kulpa. Poprosiła, by przygotować uchwałę, która będzie zwalniała przedsiębiorców z tej opłaty. Taką możliwość daje bowiem przyjęta w poniedziałek „ustawa covidowa”.
- Zdaje się, że w piątek mija termin wpłaty za pierwszy okres roku, więc dobrze byłoby przyjąć taką uchwałę jak najszybciej. To będzie dla nich realna pomoc – mówiła Kulpa, krytykując przy tym nieco magistrat, że taki projekt nie został jeszcze przygotowany.
Skarbnik miasta Wojciech Ostrowski powiedział, że nowa tarcza została przyjęta dopiero w poniedziałek.
- Analizujemy jej zapisy. Przygotujemy na kolejną sesję uchwałę proponującą zniesienie dla przedsiębiorców prowadzących hotele czy restauracje opłaty za koncesję alkoholową. A jeśli ktoś zapłaci wcześniej, to będzie miał ją zwróconą – tłumaczył Ostrowski.
W piątek podczas videoczata prezydent Andrzej Nowakowski potwierdził, że na lutową sesję zostanie przygotowana uchwała, która zwolni gastronomię z opłaty za koncesję.
Jak wylicza się opłatę? Nowy restaurator płaci stałą kwotę:
- dla napojów o zawartości do 4,5% alkoholu oraz piwa - 525 zł,
- o zawartości powyżej 4,5% do 18% alkoholu z wyjątkiem piwa – 525 zł,
- powyżej 18% alkoholu.- 2.100 zł.
- przy przekroczeniu 37.500 zł – dla napojów do 4,5% oraz piwa – wynosi 1,4% ogólnej wartości sprzedaży,
- przy przekroczeniu 37.500 zł – dla napojów powyżej 4,5% do 18% – wynosi 1,4% ogólnej wartości sprzedaży,
- przy przekroczeniu 77.000 zł – dla napojów powyżej 18% – wynosi 2,7% ogólnej wartości sprzedaży.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.