- W przypadku ogłoszonego postępowania to nie cena stanowi kryterium wyboru, tylko atrakcyjność architektoniczna nowego obiektu i jego wkomponowanie w otoczenie - wyjaśnia Hubert Woźniak z Referatu Informacji Miejskiej w płockim Ratuszu. Propozycje zagospodarowania terenu powinniśmy poznać za ok. dwa miesiące.
Informowaliśmy już o tym, że powstanie jeszcze jeden obiekt na wyremontowanym nabrzeżu. W poniedziałek pojawiło się zaproszenie do składania wniosków o dzierżawę nieruchomości gruntowych oznaczonych jako część działki o numerze ewidencyjnym 999/8 i część działki o numerze ewidencyjnym 999/5 (obręb 8) o łącznej powierzchni 2940 m² położonych na nabrzeżu Stanisława Górnickiego z przeznaczeniem na budowę obiektu usługowo-handlowego. Przyszłej zabudowie w miejscu, w którym kiedyś znajdowało się tzw. centrum rozrywki obok Morki, należy nadać funkcję gastronomiczną, przy czym zaproponowana działalność miałaby być całoroczna.
Startujący w tym postępowaniu podmiot musi zaprezentować koncepcję zabudowy i zagospodarowania nieruchomości. Dopiero po uzyskaniu rekomendacji Miejskiej Komisji Urbanistyczno-Architektonicznej dla zaproponowanej koncepcji stanie się możliwe podpisanie umowy na dzierżawę na okres nie dłuższy niż 10 lat. Opłatę za dzierżawę nieruchomości gruntowych ustalono w wysokości 1,00 zł/m²/m-c plus podatek VAT (miesięczny czynsz dzierżawny wyniesie 2 tys. 940 zł plus podatek VAT). Dzierżawca wybuduje obiekt na własny koszt w terminie 18 miesięcy od dnia wydania mu nieruchomości (w tym pierwsze 6 miesięcy to czas na uzyskanie pozwolenia na budowę, które zostanie sprawdzone pod względem zgodności z koncepcją). Dzierżawcy nie przysługuje prawo zwrotu poniesionych nakładów.
A co będzie po 10 latach? Jeśli wydzierżawiający wyrazi zgodę wówczas byłaby możliwa kolejna umowa dzierżawy.
Są wstępne wytyczne odnośnie bryły budynku, która powinna "wpisać się w kontekst nowego zagospodarowania nabrzeża zarówno pod względem gabarytów, jak i zastosowanych zabiegów architektonicznych". Bryła ma być lekka, bez zbędnych detali. Nowy, o wydłużonym kształcie budynek usytuowany równolegle do linii nabrzeża, nie powinien stanowić wysokościowej dominanty. Przewidziano zabudowę dwukondygnacyjną. Powierzchnia drugiej kondygnacji może stanowić do 50% powierzchni pierwszej kondygnacji, natomiast pozostałą powierzchnię nad pierwszą kondygnacją warto wykorzystać na taras, jako kontynuację sali konsumpcyjnej.
Zalecono stosowanie materiałów wykończeniowych o podwyższonym standardzie, w tym: drewno, kamień, szkło, w tym wnętrze budynku należy zintegrować z otoczeniem poprzez zastosowanie dużych powierzchni przeszklonych. - W celu podkreślenia charakteru zabudowy portowej oraz nadania jej lekkości zasadne jest wprowadzenie jako elementów uzupełniających materiałów tekstylnych impregnowanych, elementów zacieniających w postaci brise soleil poziomych lub pionowych itp. elementów „łamiących” światło, które ponadto mogą stanowić funkcję maskującą dla elementów technologicznych ulokowanych w obrębie budynku - czytamy w dokumentacji. Elementy pomocne w rozproszeniu światła słonecznego pozwalają na znaczące zredukowanie ilości ciepła wewnątrz budynku. Dodatkowo, dzięki zastosowaniu osłon przeciwsłonecznych, zmniejsza się potrzeba używania klimatyzacji.
Zawarto jeszcze inne wytyczne dla koncepcji, jak chociażby jasna kolorystyka elewacji. - W kwestii zagospodarowania terenu po wyznaczeniu w obrębie działki głównego układu komunikacyjnego, wynikającego z funkcji obiektu, należy wprowadzić elementy zagospodarowania spójne stylistycznie z budynkiem gastronomicznym i świadczące o kompleksowym podejściu do przedsięwzięcia.
Wnioski mają być przyjmowane do 31 lipca, z kolei ich ocena potrwa do 30 września 2019 r. Najwięcej punktów (max. 30) można uzyskać za przyjęte rozwiązania architektoniczne (atrakcyjność wizualną, jakość zastosowanych rozwiązań architektonicznych i materiałów wykończeniowych, wpisanie bryły w kontekst otoczenia, ukształtowanie relacji z krajobrazem naturalnym oraz zagospodarowaniem nabrzeża). Punktowane będą również przyjęte rozwiązania dotyczące zagospodarowania terenu (max. 20 pkt) w zakresie następujących parametrów: atrakcyjności wizualnej zagospodarowania terenu, wpisanie zagospodarowania w kontekst otoczenia, powiązanie komunikacyjne i funkcjonalne z istniejącym zagospodarowaniem terenów przyległych, spójności stylistycznej z architekturą obiektu oraz jakość zastosowanych rozwiązań i materiałów wykończeniowych. Komisja weźmie pod uwagę, czy zastosowane materiały, rozwiązania i technologie są nowoczesne lub nowatorskie w kontekście współczesnych realizacji architektonicznych. Jeśli tak, można otrzymać 10 pkt., a jeśli standardy oceni jako dobre - wówczas można liczyć na 5 pkt, w najgorszym przypadku zostanie przyznany jedynie 1 pkt.
Jak dowiedzieliśmy się w Urzędzie Miasta Płocka, to nie koniec ogłaszanych postępować związanych z nabrzeżem. Kolejne będzie dotyczyło wynajęcia lokalu gastronomicznego na molo.
[ZT]22348[/ZT]