Reklama

Reklama

Kiedy może być gotowy nowy skwer na starówce? Koncepcje już są

Opublikowano: pon, 26 cze 2017 14:11
Autor:

Kiedy może być gotowy nowy skwer na starówce? Koncepcje już są - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Punkty widokowe lub trawiaste pagórki z tunelami w środku, siedziska w formie amfiteatru, tuby dźwiękowe, podświetlany nocą labirynt z lustrzanych tub, trampoliny, głuchy telefon, bębny, tuby i cymbałki, zjeżdżalnie i przeszkody w formie prostopadłościanów z otworami, aby móc przez nie przechodzić – pomysłów na nowy skwer z placem zabaw przy Kazimierza Wielkiego jest aż nadto, ale co z ich realizacją?

Reklama

Punkty widokowe lub trawiaste pagórki z tunelami w środku, siedziska w formie amfiteatru, tuby dźwiękowe, podświetlany nocą labirynt z lustrzanych tub, trampoliny, głuchy telefon, bębny, tuby i cymbałki, zjeżdżalnie i przeszkody w formie prostopadłościanów z otworami, aby móc przez nie przechodzić – pomysłów na nowy skwer z placem zabaw przy Kazimierza Wielkiego jest aż nadto, ale co z ich realizacją?

Wszystkie koncepcje, które przysłano na konkurs na zagospodarowanie ciągu nadskarpowego przy ul. Kazimierza Wielkiego, można już oglądać w pobliżu wejścia do auli w ratuszu na Starym Rynku. W poniedziałek rano o wystawie pokonkursowej opowiadali wiceprezydent Jacek Terebus i przewodnicząca sądu konkursowego, Iwona Wierzbicka. Opisywaliśmy już nagrodzone pomysły:

[ZT]15718[/ZT]

Przypomnijmy, że dwie prace zajęły zajęły pierwsze miejsce ex aequo (a także 11 tys. zł) i przypadły koncepcjom opracowanym przez Mateusza Morskiego oraz przez firmę Garden Concept Architekci Krajobrazu W. Januszczyk, P. Szkołut Sp. jawna (zespół autorski: Piotr Szkołut, Leonid Kim, Kamil Przech). Wyróżnienie i 3 tys. zł. otrzymał Rafał Stemporowski. Zdecydowano, aby wybrać z nich najciekawsze elementy i opracować na tej podstawie jeden projekt. Najprawdopodobniej uda się to zrobić do końca wakacji.

- Abyśmy byli gotowi z początkiem września do ogłoszenia postępowania w trybie „zaprojektuj i wybuduj”. Skwer mógłby być gotowy do lata 2018 roku – zapowiadał wiceprezydent Jacek Terebus. - Najlepiej byłoby zaadaptować jedną z prac, tak się jednak nie stanie. W tej wyróżnionej mamy przykładowo ciekawy element ścieżki sensorycznej. Nie chcemy typowego placu zabaw jakie powstają na kolejnych osiedlach, tylko skweru dla wszystkich, od najmłodszych do najstarszych, aby powstało miejsce do wypoczynku i rekreacji.

Projektanci umieszczali w swoich pracach tarasy widokowe, jeden z nich - według pomysłu firmy Garden Concept - od razu przyciąga uwagę. Stanowi wyższą konstrukcję ze szklaną barierką, której dolna część z powodzeniem może służyć jako schronienie od deszczu. - Sąd konkursowy słusznie zauważył, że taras, na który wchodzi się schodami, może stanowić pewną dominantę w stosunku do reszty terenu – kontynuował wiceprezydent. - Praca jest w znacznej mierze pozbawiona zieleni.

Fot. Koncepcja autorstwa Garden Concept

Z kolei wysunięty taras w stronę rzeki w projekcie Mateusza Morskiego jest elementem, jak twierdził wiceprezydent, pracy bardzo uporządkowanej, nieinwazyjnej, ze sporą ilością terenów zielonych. - Został wykorzystany jako leżanka już poza ciągiem spacerowym. Mamy tu dwie przestrzenie, które sobie wzajemnie nie przeszkadzają. Nie przesądzamy jednak, który z wariantów wykorzystamy. Będziemy rozmawiać z sędziami sądu konkursowego, aby finalny projekt miał zachowaną spójność kompozycyjną, a po drugie spojrzymy na to pod kątem ekonomicznym.

Fot. Koncepcja autorstwa Mateusza Morskiego

Nagrodzony wyróżnieniem Rafał Stemporowski wybrał oparty na planie okręgu plac z zabawkami dźwiękowymi, dodatkowo osłoniętymi pergolami i z wykorzystaniem konstrukcji umożliwiającej zawieszenie u góry oświetlenia w formie okręgu. Wszystkie urządzenia osadził na jednym poziomie. Mateusz Morski wolał plac w zagłębieniu ze zjeżdżalniami i ścianką wspinaczkową. Co do samych zabawek, te pewnie trzeba będzie wykonać na zamówienie, aby różniły się od tych na osiedlach i była zauważalna inspiracja wybranym motywem. W kolejnych pracach próbowano nawiązywać do Wisły poprzez elementy wykończenia, a nawet robiąc zadaszenia na zabawkach w kształtach katedralnych wież, jednak akurat tego pomysłu sąd konkursowy nie docenił, a wręcz uznał za bardzo powierzchowne podejście do tematu. Niektórzy zamiast klasycznych ławeczek proponowali także stopnie w kształcie amfiteatru. A które z tych elementów będą faktycznie wykorzystane, tego dowiemy się za dwa miesiące. 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (9)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.