Reklama

Reklama

Kapuśniak na jesienną pluchę

Opublikowano: 13 października 2015 08:41
Autor:

Kapuśniak na jesienną pluchę - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Za oknem szaro i ponuro. W powietrzu unosi się słaby deszczyk – kapuśniak. W naszej kuchni natomiast jest ciepło i przytulnie. W powietrzu unosi się aromat jesiennej zupy - domowy kapuśniak to wyjątkowy sposób na swojego chłodnego imiennika.

Reklama

Za oknem szaro i ponuro. W powietrzu unosi się słaby deszczyk – kapuśniak. W naszej kuchni natomiast jest ciepło i przytulnie. W powietrzu unosi się aromat jesiennej zupy - domowy kapuśniak to wyjątkowy sposób na swojego chłodnego imiennika.

Niedosłowni bracia

Słowem „kapuśniak” nazywano kiedyś mżawkę, której doświadczano w czasie zbierania kapusty. Określenie to nie tylko weszło na stałe do języka polskiego, ale stało się nawet inspiracją poetów, czego najlepszym przykładem jest wiersz Juliana Tuwima „Kapuśniaczek”.

Słownikowy brat tego określenia, wszedł natomiast na stałe na polskie stoły. Nie tylko polskie zresztą, o czym przypomina francuski film „Kapuśniaczek”, w którym główną rolę zagrał słynny aktor Louis de Funes. Komedia ta opowiada historię dwóch chłopów z przedmieść, których odwiedził kosmita. Przybysz, poczęstowany tytułowym kapuśniakiem, stał się wielkim miłośnikiem tej zupy.

Wiele twarzy kapuśniaka

W Polsce wielbicieli tej potrawy również nie brakuje, niezależnie od jej regionalnych nazw. Smakuje tak samo wybornie, czy to jako góralska kwaśnica, czy też wielkopolska parzybroda, której nazwa nawiązuje prawdopodobnie do długich kawałków kapusty pływających w zupie, które, wystając z łyżki, parzyły brody. Pomimo dość ujednoliconego, tradycyjnego charakteru, można przygotować na kilka sposobów – na przykład na bazie wędzonki lub żeberek. Bardzo często urozmaica się ją także różnymi dodatkami – oprócz ziemniaków jej smak można wzbogacić selerem, pietruszką czy marchewką

Słodko-kwaśne witaminy

Kapuśniak – przede wszystkim ze względu na obecność kapusty kwaszonej bądź kiszonej – jest bogatym źródłem witaminy C, która wspomaga nasz układ odpornościowy. Zupa dostarcza nam także sporą dawkę witaminy A, E, K oraz elementów z grupy B. Kapuśniak zawiera również potas, żelazo i wapń. Pozytywnym efektem fermentacji kapusty jest natomiast wytworzenie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

Kapuśniak na wielu językach

Kapuśniak pojawia się w wielu kuchniach Europy. Wyżej wspomniana komedia wychwala zalety francuskiego kapuśniaku. W czasie kulinarnej wyprawy po Starym Kontynencie wielbicieli tej zupy zachwyciłby także kapuśniak po portugalsku z regionalną kiełbasą chorizo, zelnica – czeski kapuśniak, a także solanka, zupa przyrządzana najczęściej na bazie ryb i kapusty, bardzo popularna w Rosji i na Ukrainie.

Jesień to zatem idealny czas, aby otworzyć spiżarkę, odszukać kiszoną kapustę i, dodając do niej różne dodatki, skomponować pyszny, rozgrzewający kapuśniak.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (1)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.