Reklama

Reklama

Jarzynowa w garnku, niebo na talerzu

Opublikowano: 25 sierpnia 2015 08:59
Autor:

Jarzynowa w garnku, niebo na talerzu - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Jarzynowa nazywana jest królową zup, zresztą nie bez powodu. Jest to przepyszny klasyk wśród zup, ponieważ przyrządzana może być o każdej porze roku, z przeróżnych warzyw. Oto kilka wariantów zupy jarzynowej, które doskonale ukazują jej uniwersalność.

Reklama

Jarzynowa nazywana jest królową zup, zresztą nie bez powodu. Jest to przepyszny klasyk wśród zup, ponieważ przyrządzana może być o każdej porze roku, z przeróżnych warzyw. Oto kilka wariantów zupy jarzynowej, które doskonale ukazują jej uniwersalność.

Jedno jest pewne – nie ma jednego, idealnego przepisu na , a większość gospodyń domowych dodaje do niej warzywa, które akurat ma w lodówce. Bazą każdej jarzynowej jest warzywny lub drobiowy bulion, który wzbogacany jest wieloma zdrowymi składnikami, takimi jak np.:

marchewki – obniżają poziom cholesterolu i poprawiają elastyczność skóry,

seler – wspomaga odchudzanie, ponieważ znacznie przyspiesza metabolizm,

pietruszka – pomaga zwalczać anemię dzięki dużej zawartości żelaza,

brukselka – jest źródłem witamin: A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K,

kalafior – zawiera sulforafan, który zatrzymuje proces powstawania komórek nowotworowych.

brokuły – działają przeciwutleniająco, poprawiają kondycję wzroku i obniżają poziom cukru we krwi,

por – odkwasza i odtruwa organizm, pomaga w walce z przeziębieniami.

ziemniaki – to warzywa, które bogate są w minerały i cukry, a jednocześnie są delikatne dla żołądka.

Składników zupy jarzynowej może być jednak o wiele więcej. Przedstawimy teraz krótko kilka popularnych i inspirujących wariantów zupy.

Jarzynowa w wersji fit

Dietetyczną wersję zupy jarzynowej przygotowuje się bez dodatku produktów mlecznych, które zazwyczaj dodaje się pod koniec gotowania. Również baza zupy ulega drobnym modyfikacjom – pod żadnym pozorem nie wolno dodawać do niej kostek rosołowych, wywar gotuje się na chudym skrzydełku drobiowym lub samych warzywach. Ciekawymi dodatkami do fit wersji jarzynowej może stać się tofu lub chipsy z jarmużu.

Warzywny krem

Zupy kremy stale zyskują na popularności, więc dlaczego nie spróbować zmiksować klasycznej zupy jarzynowej? Warzywa gotuje się do miękkości, dodaje odrobinę śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego, a następnie blenduje. Taką wersję zupy jarzynowej podawać można z czosnkowymi grzankami (pokrój razowy chleb w drobną kostkę, oprósz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skrop odrobiną oliwy i podsmaż na rozgrzanej patelni), lub prażonymi migdałami.

Biała zupa jarzynowa

Restauracyjne menu podbija ostatnio zupa jarzynowa w białej wersji – gotowana na bazie białych warzyw i sera pleśniowego. Wywar gotowany jest z warzyw takich jak seler, pietruszka, kalafior, ziemniaki oraz por, a w mięsnym wariancie najlepiej sprawdzą się pałki z kurczaka. Urozmaiceniem jest przede wszystkim ser pleśniowy dodany do zupy po zakończeniu gotowania. Polecany jest przede wszystkim ser z niebieską pleśnią.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (1)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.